Nova školska godina u BPK Goražde počinje 1. septembra

 

foto:Agencije

Nova školska godina u školama na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde počinje 1. septembra  – potvrđeno je iz kantonalnog ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport.

Resorna ministrica Biljana Begović  istakla je da su  besplatni udžbenici ove godine obezbjeđeni za učenike sedmih razreda, slabijeg socijalnog statusa

„ Nije bilo mogućnosti za kupovinu udžbenika svim učenicima ali smo kupili udžbenike za učenike sedmog razreda, jer smo odlučili iz godine u godinu da idemo razred za razredom tako da će školske biblioteke uvijek imati na raspolaganju komplete udžbenika za svaki razred koji učenici mogu naslijeđivati. Kupovinu udžbenika za sedmi razred smo obezbejdili uz podršku federalnog ministartsva obrazovanja i udžbenici su prvenstveno za učenike u stanju socijalne potrebe ali, obzirom da je u pitanju nešto veći broj, mislim da će dobiti i drugi učenici kojiima bude potrebno“ – istakla je Begović.

U novu školsku godinu na području BPK Goražde  krenut će oko 2.800 učenika osnovnih i srednjih škola a svi upisi su uspješno okončani. Po riječima ministrice, u srednje škole je nešto  veći broj učenika od očekivanog

„U srednje škole upisano je ukupno  devet odjeljenja tako da je svaka srednja škola dobila po tri, u skladu sa optimalno planiranim od po 20 učenika, osim u Mješovitoj srendjoj školi (MSŠ) „Enver Pozderović“ za  odjeljenje gimnazije smo dali saglasnost na 19 učenika i u SSŠ „Džemal Bijedić“ za smjer – obrađivač metala rezanjem 17 učenika tako da je ukupno upisano 174 učenika. Uz naših 160 svršenih osnovaca  imali smo nešto više učenika koji su došli iz okolnih općina. Što se tiče prvačića imamo oko 205 učenika, najviše je upisano u dvije gradske škole „Husein ef. Đozo“ i „Fahrudin Fahro Baščelija“ ali takođe i sve ostale škole imaju određen broj učenika i nismo ostali bez prvih razreda“ – pojasnila je resorna ministrica.

Nastavni proces u svim školama odvijat će se u normalnim okolnostima kao prije pandmeije – ističu u resornom ministarstvu uz napomenu da je u i predstojećoj školskoj godini planirana jedna sedmica online nastave na početku drugog polugodišta.