Na lokalitetu Kacelj ekshumirani posmrtni ostaci najmanje jedne žrtve proteklog rata

Posmrtni ostaci najmanje jedne žrtve proteklog rata ekshumirani su danas na lokalitetu Kacelj, 10 kilometara jugoistočno od Ustikoline, u općini Foča (FBiH).

Prema informacijama sa kojima raspolaže Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine, pretpostavlja se da se radi o žrtvi bošnjačke nacionalnosti koja je na ovom području nestala 1992. godine. Uz posmrtne ostatke pronađena je i obuća kao i nešto odjeće.

Posmrtne ostatke istražitelji su na ovom izuzetno nepristupačnom i zahtjevnom lokalitetu otkrili u proteklom periodu, nakon čega je uslijedilo deminiranje terena kako bi se stvorili uvjeti za ekshumaciju odnosno asanaciju terena.

Nakon ekshumacije posmrtni ostaci će biti prebačeni u Centar za obdukciju i identifikaciju u Goraždu radi sudsko – medicinske i kriminalističko – tehničke obrade.

Također će uslijediti i izuzimanje koštanih uzoraka kako bi se ovi posmrtni ostaci mogli identificirati uz pomoć DNK metode. Ekshumacijom je rukovodilo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, a izvršena je prema naredbi Suda Bosne i Hercegovine.

klix.ba