Sutra škola

Nova školska godina u Bosanskopodrinjskom kantonu Goražde počinje sutra, a tim povodom održani su sastanci predstavnika ministarstva  za obrazovanje mlade, nauku, kulturu i sport i Pedagoškog zavoda sa direktorima osnovnih i srednjih škola na području kantona.

U školske klupe krenut će  oko 2.800 učenika osnovnih i srednjih škola a sve pripreme za početak nastave uspješno su okončane, uključujući upise, konkursne procedure za prijem nastavnog i drugog osoblja kao i ostale aktivnosti.

 U osnovne škole upisano je 205 prvačića, dok je u tri srednje škole na području kantona  upisano 174 učenika.

Po riječima resorne ministrice Biljane Begović, na sastanku sa direktorima škola prezentirani su i rezultati analiza Pedagoškog zavoda BPK vezano za uspjeh učenika na kantonalnim, federalnim i državnim takmičenjima i prijemnim ispitima.

„  Analiza je važna kako bi se uočili nedostaci i napravili neki novi koraci u cilju poboljšanja kvaliteta nastave jer smo imali određeni disbalans u odnosu na ocjene sa kojima su učenici izašli iz osnovnih škola, i rezultate na prijemnim ispitima pri upisu u srednje  škole. Više je uzroka je u pitanju a jedan od njih je i online nastava. Recimo,  učenici završnih razreda,  su sedmi i osmi razred pohađali online, tako da je to ipak ostavilo posljedice na rezultate kod učenika, ali ima i drugih uzroka te smo direktorima uputili određene sugestije, u smislu motivacije kako učenika tako i nastavnika“ – istakla je Begović.

Nastavni proces odvijat će se u školskim klupama, s tim da  je u i predstojećoj školskoj godini planirana jedna sedmica online nastave na početku drugog polugodišta.

Ministarstvo za obrazovanje uz podršku resornog federalnog ministarstva ove godine izvršilo je nabavku udžbenika za učenike sedmih razreda, slabijeg socijalnog statusa, a po uzoru na prethodne i u ovoj školskoj godini ministarstvo za boračka BPK pitanja izdvojit će sredstva za nabavku udžbenika za učenike srednjih škola, iz kategorije boračke populacije.