Inflacija u Bosni i Hercegovini na rekordnom nivou

foto: bhrt.ba

U julu je u Bosni i Hercegovini zabilježena rekordna inflacija od 16,7 posto. Zvanični troškovi su ipak mnogo veći, čak i do 25 posto. Nema povećane proizvodnje koja bi oborila inflaciju kao ni adekvatnih mjera. Kako stvari stoje građane Bosne i Hercegovine čeka neizvjesna jesen. Koliko su porasli troškovi života možda najbolje pokazuju najsvježiji statistički podaci. Cijene hrane su u julu ove godine u odnosu na isti period prošle godine porasle za gotovo 25 posto.

Bez obzira na zvaničnu rekordnu inflaciju od 16,7 posto, troškovi života, ističu ekonomisti, znatno su veći nego što je prikazano i veći su za 25 procenata. Bosna i Hercegovina će, kako ističu, platiti najveću cijenu zbog specifičnog monetarnog sistema, jer u državama sa sopstvenom valutom povećana proizvodnja smanjuje inflaciju.

“Mi imamo zamrznutu vrijednost novca tako da će kod nasti rasti kamatna stopa i zaduživanja i rasti cijene. Mi nemamo priliku da je savladamo povećanom proizvodnjom. Proizvodnja će padati, cijene će rasti i smanjivaće se investicije, kazao je ekonomista Aleksa Milojević.

Manji izvoz, manja proizvodnja koja ne može ublažiti pad vrijednosti novca dovest će zemlju, ocjenjuju ekonomisti, u stanje ravno ekonomskom paklu. U ovakvim situacijama bismo poput brojnih drugih zemalja do sada već trebali imati oformljene krizne štabove na državnom nivou, jer ekonomija nema nikakve veze sa Dejtonskim sporazumom i političkim igrama, ocjenjuju stručnjaci.

Samo pitanje robnih rezervi kojih nema, a nema ni adekvatnog ponašanja u teškim situacijama. Vidimo šta rade druge zemlje, one razvijene poput Njemačke, kod nas ničega nema. Opijeni smo, samo ne znam čime, izjavio je Željko Šain profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Dok su građani slikovito rečeno opijeni, političari su i više nego zaokupljeni izbornom kampanjom. A šta građanima donosi jesen postaje itekako zabrinjavajuće.

bhrt.ba