Košarkaši BiH danas utakmicom protiv Mađarske počinju svoj put na Eurobasketu

foto: sport.ba

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine će danas igrati susret prvog kola Eurobasketa protiv selekcije Mađarske.

Radi se o susretu grupe B i, barem na papiru, najlakšem protivniku za našu selekciju jer nakon Mađara izabranike Adisa Bećiragića očekuju dueli s Njemačkom, Slovenijom, Francuskom i Litvanijom.

Prema svjetskim kladionicama naša reprezentacija je veliki favorit u meču koji počinje u 14:30 sati, reklo bi se s pravom nakon pobjede nad moćnom Francuskom u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

Selektor Adis Bećiragić na Evropsko prvenstvo je poveo 12 košarkaša, a boje naše selekcije će braniti kapiten Miralem Halilović, Jusuf Nurkić, Džanan Musa, John Roberson, Aleksandar Lazić, Amar Gegić, Emir Sulejmanović, Kenan Kamenjaš, Adin Vrabac, Edin Atić, Ajdin Penava i Sani Čampara.

Naš današnji protivnik je jedna od one-man show selekcija, a sve akcije selekcije koju s klupe vodi Stojan Ivković se igraju preko Adama Hange, 33-godišnjeg dvometraša i krila Real Madrida.

Upravo će naš Musa imati veliki motiv da se dokaže u direktnom dvoboju sa svojim novim konkurentom u madridskom klubu, te nema sumnje da će dati sve od sebe.

Ipak, ključni igrač za pobjedu naše reprezentacije bi trebao biti Nurkić s obzirom da je mnogo kvalitetniji i veći od mađarskih centara Akosa Kellera (33 godine, 208 cm, igra za mađarski Falco) i Györgyja Golomana (26 godina, 211 cm, litvanski Lietkabelis).

Uz Hangu i Kellera, od istaknutijih igrača Mađarske treba izdvojiti Davida Vojvodu (31 godina, mađarski Alba Fehervar), te naturalizovanog krilnog centra Mikaela Hopkinsa (29 godina, 206 cm, italijanska Reggiana).

Kada se sve sabere i oduzme, kvalitet je na našoj strani, no naši reprezentativci će morati dati maksimum na parketu kako se ne bi ponovila epizoda iz Podgorice prije desetak dana.

Susret BiH – Mađarska se igra danas u 14:30 sati u dvorani Lanxess Arena u Kelnu uz direktan TV prijenos na kanalu Sport Klub i tekstualni prijenos na portalu Klix.ba.

Raspored utakmica grupe B:

Prvo kolo (1. septembar)

BiH – Mađarska

Slovenija – Litvanija

Francuska – Njemačka

Drugo kolo (3. septembar)

BiH – Njemačka

Litvanija – Francuska

Mađarska – Slovenija

Treće kolo (4. septembar)

BiH – Slovenija

Litvanija – Njemačka

Francuska – Mađarska

Četvrto kolo (6. septembar)

BiH – Francuska

Mađarska – Litvanija

Njemačka – Slovenija

Peto kolo (7. septembar)

BiH – Litvanija

Francuska – Slovenija

Mađarska – Njemačka

klix.ba