Ministrica vanjskih poslova u BIH u posjeti BPK Goražde

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara I ministrica vanjskih poslova BiH  Bisera Turković danas je boravila u posjeti Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK)  Goražde. Tokom susreta sa kantonalnim I gradskim zvaničnicima razgovarano je o mogućnostima unaprijeđenja međusobne saradnje s ciljem značajnijeg privlačenja stranih investicija I jačanja privrede, podrške projektima od značaja za građane te doprinosa ostanku mladih na ovom području.

Ministrica Turković izrazila je posebno zadovoljstvo današnjom posjetom Goraždu koje je, kako je istakla, oduvijek bilo tvrđava BiH što je, po njenim riječima, I ostalo sve do danas.

“Jednostavno želim da budem što bliže ljudima u ovom kantonu, da čujem o njihovim problemima ali sugestije na koji način se stanje može eventualno popraviti I gdje saradnja mora da bude poboljšana. Posebno sam sretna kad vidim relativno  mlade ljude   koji vode  ovaj kanton  i to sa izuzetnom energijom postižući uspjeh što je veoma bitno, jer samo tako možemo biti sigurni da je budućnost ove zemlje pa i kantona, u sigurnim rukama. Ovom prilikom razmjenili smo dosadašnja iskustva te razgovarali  o tome šta je to potrebno učiniti za građane ovog kantona kako bi oni bili zadovoljniji, jer mi smo svi ovdje da učinimo više za one koji su nas birali“-kazala je ministrica Turković.

Zadovoljstvo posjetom  izrazila je i premijekra BPK Goražde Aida Obuća, navodeći da  od samog imenovanja ministrice na ovu poziciju,  BPK  ima veliku podršku

“ Ona je posebno  konkretizirana u periodu pandemije virusa COVID-19 jer zahvaljujući podršci ministrice Turković, uspjeli smo da dobijemo neophodne medicinske  aparate. Posebnu podršku na koju sam jako ponosna imali smo i prilikom izgradnje i uspostave Hemodijaliznog centra pri Kantonalnoj bolnici Goražde. Ministricu Turković informisali smo i o tome, na koji način smo proveli ovaj mandat koji je obilježila pandemija virusa COVID-19, kao i inflacija koju je prozrokovala nestašica mnogih eneregenata te projektima koji bi se u budućnosti trebali realizirati .  Od ministrice smo dobili jako dobre savjete kako i na koji način raditi kako bi se u biti poboljšao život građana na prostoru BPK. Goražde i dotakli smo se  tema vezanih za ekonomiju, privlačenje stranih invetsicija i jačanje privrednog i zdravstvenog sistema kao i stvaranja boljih uslova za život I ostanak pogotovo mladih ljudi na prostoru BPK” – kazala je Obuća.

Državna ministrica posjetila je I Grad Goražde, a ovaj susret I zvaničnici gradske uprave  iskoristili su za razgovore o  konkretnim projektima I pitanjima u kojima bi moglo posredovati resorno ministarstvo, poput načina otplate kredita Saudijskog Fonda za razvoj ali I konekcije sa drugim fondovima ili potencijalnim investitorima.

 

“ Mi smo tražili I obavjestili članove Predsjedništva BiH, ministarstvo vanjskih poslova, Vladu FBiH I imali zajedničke susrete sa nadležnom komisijom  da vidimo da se uz pomoć FBiH izvrši ta otplata izvrši, ili da se u narednim godinama prolongira vraćanje kredita I da se zna na šta Grad Goražde direktno može računati. Ministrica Turković danas je obećala da će se lično založiti I razgovarati o tome.  Drugi bitan projekat je Gradska pijaca, a s obzirom da je Turkish Zirat bank državna banka R Turske sada vlasnik pijace u Goraždu, tražimo  da nam se izađe u susret uz jednu racionalnu otplatu te pijace. Još jedan jako bitan projekat je regionalna deponija i niko u okolnim općinama nema građevinsku, urbanističku ili okolinsku dozvolu, kao I infrastrukturu ukljiženu od 65 dunuma, osim Grada Goražda  za regionalnu deponiju. Svi ovi gradovi kao I Grad Goražde nelegalno odlažu smeće na postojeće deponije u interesu je taj projekat a u susretu sa ministricom naglasili smo da se mogu animirati  fondovi poput fonda kojim Katar raspolaže, a koji prepoznaje projekte od 50 miliona I više a jedini projekat koji grad Goražde ima od 32 miliona eura je projekat za deponiju” – naglasio je gradonačelnik Goražda Ernest Imamović.

Ministrica vanjskih poslova BiH polaganjem cvijeća na centralnom spomen obilježju odala je počast poginulim braniocima Goražda, a potom posjetila I Hemodijalizni centar. Upriličena je I posjeta Župnom uredu uz obilazak spomen obilježja Drinskim mučenicama te lokaliteta gdje je u toku izgradnja katolične crkve koja nosi njihovo ime. Ministrica Turković ovom prilikom posjetila je I kompaniju Ginex.