Utvrđen prijedlog programa obilježavanja 30.godišnjice oslobođenja Goražda

FOTO: Vlada BPK Goražde

Odbor za obilježavanje značajnih događaja i datuma iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godina Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde, na današnjoj sjednici utvrdio je konačan program obilježavanja 18. septembra, Dana oslobođenja i Dana Bosanskopodrinjskog kantona  i Grada Goražda.

Kako je istaknuto ovom prilikom, nizom sadržaja bit će obilježena  30.godišnjica prvog oslobođenja Goražda i herojskog otpora branilaca i svih njegovih stanovnika u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995. godina.

U okviru višednevnog programa koji će obilovati brojnim događajima, stanovnici BPK i Grada Goražde prisjetit će se ogromne uloge branilaca u svim danima odbrane, a posebno u presudnim danima 1992.godine. Između ostalog, ukazat će se na herojstvo branilaca ovog dijela BiH, kao i žena, pripadnica Armije i MUP-a RBiH u odbrani države od agresije.

Uz odavanje počasti šehidima i poginulim borcima u svim lokalnim zajednicama na području kantona, na svečanoj akademiji koja će biti upriličena ovim povodom, zaslužnim pojedincima i kolektivima bit će uručena kantonalna i gradska priznanja.

Na jedinstvene SIGO, Sportske igre goraždanskog okruga, na kojim su se u nemogućim, ratnim uslovima takmičili branioci u predahu od brojnih bitki, na taj neuništivi goraždanski duh,  podsjetit će naši srednjoškolci u utakmicama na sportskim terenima u naselju 1.maj.

Uz zajedničku vježbu operativnih snaga civilne zaštite i policije MUP-a BPK „ Goražde – Drina 2022.“, programom je predviđena i promocija monografije „Živa lomača – Pionirska ulica u Višegradu“ autora doc.dr Ermina Kuke u izdanju Udruženja „Žena, žrtva rata“  te  promocije knjiga „ Ja, haški svjedok“ autora Nedžada Avdića i „Prvi korpus – odbrana Sarajeva“ autora Nedžada Ajnadžića..

„Dan zahvalnosti“, naziv je kulturno-vjerskog programa posvećenog šehidima i braniocima u povodu 30. godišnjice oslobođenja, kojeg na lokalitetu Memorijalne šume 8372 na Posestri organizuje Goraždansko muftijstvo.

U gradskoj Art galeriji bit će otvorena izložba slika „ Grad očima prijatelja“, dok će na spomen obilježju Rorovi biti otvorena stalna postvaka ratnih eksponata i fotografija.

U organizaciji Udruženja za kreativni razvoj „Djeca Evrope“  na spomen obilježju ubijenoj djeci Goražda održat će se performans „Djeca grle grad“, a performans „Grad čuvan srcem“ će u okviru ovogodišnjeg obilježavanja prirediti i Amaterska pozorišna scena Centra za kulturu. Predviđeni su i koncerti sevdaha i klasike te koncert „Snivaj sa suncem Samire“ posvećen osnivaču i dugogodišnjem direktoru OMŠ „Avdo Smailović“ rahmetli Samiru Obarčaninu.

Niz memorijalnih sportskih turnira i takmičenje u radioamaterskoj goniometriji „Goražde open 2022.“  takođe su dio programskih sadržaja kao i monodrama „Sve je do nas“ u izvedbi Emira Hadžihafizbegovića.

Na Trg branilaca grada  bit će održan i  sedmi  Sajam starih tradicionalnih, umjetničkih zanata- Goražde 2022.

Obilježavanje godišnjice mobilizacije policije u organizaciji Udruženja veterana policije Regije Goražde „1991-1995“, posljednji je sadržaj ovogodišnje manifestacije.