Servisne informacije

foto: rtvbpk

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa pljuskovima i grmljavinom. Padvine se najprije očekuju u južnim i jugozapadnim područjima, a tokom dana i u ostalim dijelovima. Vjetar je umjeren, na momente i pojačan južnog i jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka kreće se između 13 i 18, a dnevna će iznositi uglavnom između 21 i 27 stepeni.

Uz nepovoljne biometeorološke prilike uzrokovane pogoršanjem praćenim naoblakom, padavinama, izraženijim u Hercegovini i na jugozapadu Bosne, većina populacije biće lošijeg raspoloženja, a tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata će se pojačati. Opšta slika će biti lošija u Hercegovini i Krajini. Poželjno je ne pretjerivati sa aktivnostima.

Zbog nestabilne vremenske situacije i kiše koja pada u pojedinim krajevima naše zemlje, apelujemo na vozače da budu maksimalno oprezni i da vožnju prilagode trenutnim uslovima na putu. Vikend je pred nama, pa tokom dana očekujemo pojačanu frekvenciju vozila na većini putnih pravaca. Do kraćih zastoja dolazi na dionicama gdje se izvode sanacioni radovi i gdje je obavezno poštivanje postavljene signalizacije. Sporije, zbog radova, saobraća se na dionici autoputa A-1 Zenica sjever-Zenica jug, kao i na magistralnim putevima: Tuzla-Lukavac, Žitomislići-Počitelj i Donji Vakuf-Travnik. Na graničnim prelazima zadržavanja su kratkotrajna.