Povodom Dana oslobođenja, u Goraždu otvorena izložba “Grad očima prijatelja”

– “Grad očima prijatelja” naziv je likovne izložbe  koja je otvorena u gradskoj Art galeriji u Goraždu Postavka je upriličena  povodom obilježavanja Dana oslobođenja, Dana BPK-a i Grada Goražde.

Na izložbi su Goražde i rijeka Drina predstavljeni slikama likovnih umjetnika nastalim u okviru internacionalne likovne kolonije “Boje prijateljstva”  koja svake godine iznjedri vrijedna umjetnička djela koja ostaju kao poklon umjetnika gradu na Drini.

Okupljene posjetioce, među kojima  i učenike I nastavnike goraždanskih osnovnih škola, pozdravila je pomoćnica gradonačelnika  Goražda Samira Drakovac, a čast da otvori ovu jedinstvenu izložbu pripala je  zamjenici ambasadora Bosne i Hercegovine u Švicarskoj i Kneževini Lihtenštajn  Dženeti Halilović – Obarčanin, rođenoj Goraždanki.

Trideseta decenija od prvog oslobođenja Goražda u proteklom ratu, obilježava se nizom događaja. Povodom 18. Septembra koji se odlukom Skupštine BPK,  slavi kao Dan BPK I Grada Goražda,  danas su održana I sportska natjecanja osnovnih I srednjih škola BPK  u znak sjećanja na Sportske igre goraždanskog okruga (SIGO), a učenici su se takmičili u nogometu, košarci, odbojci, rukometu, atletici i šahu.

Sportske igre goraždanskog okruga (SIGO), jedna su od najstarijih i najmasovnijih sportskih manifestacija u Bosni i Hercegovini u periodu odbrambeno – oslobodilačkog rata 1992. – 1995. u kojima su učestvovali predstavnici gradova Podrinja a manifestovale su svu snagu otpora i neuništivost duha u opkoljenom gradu.