Međunarodni dan mira kao podsjetnik da mir gradimo svakodnevno

foto: FENA

Članice Mreže za izgradnju mira u Bosni i Hercegovini brojnim aktivnostima obilježavaju Međunarodni dan mira, 21. septembar, kojima poručuju da mir trebamo graditi svaki dan.

Sedmica izgradnje mira se u Bosni i Hercegovini obilježava od 19. do 25. septembra . Od svog osnivanja Mreža za izgradnju mira taj značajni datum obilježava Sedmicom izgradnje mira.

Organizacije, pojedinci, institucije, obrazovne ustanove iz cijele BiH, organiziraju različite aktivnosti sa zajedničkim ciljem da pošalju poruke mira, ali i da na djelu pokažu ono na čemu Mreža mira počiva – da ozitivan i održiv mir možemo graditi samo zajedno i u solidarnosti.

– Međunarodni dan mira predstavlja jedan od najznačajnijih datuma koji obilježavamo na godišnjem nivou. Mir je naša temeljna vrijednost, u samom  je imenu naše organizacije, vodilja je u našem radu, ali i princip kojem težimo i koji želimo poticati kod drugih – poručuju iz Udruženja  Mreža za izgradnju mira.

Mreža za izgradnju mira je koalicija koja okuplja 220 članica, organizacija i škola iz cijele BiH, čini sveobuhvatan napor usmjeren ka obnovi kvalitete društvenog i ekonomskog života u BiH, a djeluje sa ciljem da gradi održivi mir.

U znak jačanja ideala mira među svim narodima i državama 21. septembra se širom svijeta obilježava Međunarodni dan mira. Dan mira je uspostavila Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1981. godine, a njegov značaj je potvrđen 2001. godine, kada je Rezolucijom UN-a 21. septembar određen za dan nenasilja i prekida neprijateljstava na globalnom nivou.

FENA