Prilika da se prisjetimo najboljih od policajaca koji su za ovaj grad i državu dali ono što je najvrijednije, svoje živote

Danas je povodom obilježavanja godišnjice mobilizacije policije u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995.godina položeno cvijeće na spomen ploču poginulim pripadnicima policije, tadašnjeg CSB Goražde.

Odavanju počasti i polaganju cvijeća prisustvovali su članovi porodica poginulih policajaca, predstavnici Udruženja „Veterani policije – Regija Goražde – 1991-1995“, ratni komandanti, kao i delegacije Vlade BPK i Grada Goražde, predvođene gradonačelnikom Grada Goražde Ernestom Imamovićem te ministrima za unutrašnje poslove i boračka pitanja, Arminom Mandžom i Edinom Aganovićem.“Ovo je bila prilika da se prisjetimo najboljih od policajaca koji su za ovaj grad i državu dali ono što je najvrijednije, svoje živote. Podsjećanja radi, tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu je kroz redove Ministarstva, odnosno tadašnjeg CSB-a, prošlo oko 900 pripadnika policije i od tog broja je 61 pripadnik dao svoj život u odbrani ovih prostora, a 190 je teže ili lakše ranjeno. Veliki je doprinos, a oko čega se slažu svi branioci iz BPK-a Goražde je to da je policija kao jedina organizovana odbrambena struktura na početku agresije adekvatno rasporedila raspoloživi MTS, a gotovo sve količine oružja i municije i za potrebe armije. Za učešće u odbrani Goražda 15 pripadnika policije je odlikovano ratnim priznanjem Zlatna policijska značka, jedan pripadnik policije je dobitnik Medalje za hrabrost, a jedinice policije, zajedno sa ostalim jedinicama ARBiH, su dobitnici posebnog priznanja Bosansko-podrinjski štit”, riječi su ministra za unutrašnje poslove Armina Mandža.

U sklopu obilježavanja godišnjice mobilizacije policije, održana je Skupština Udruženja veterana policije Regije Goražde „1991-1995“ , historijski čas, kao i druženje sa članovima udruženja i pripadnicima boračke populacije.

Današnja manifestacija koju je organizovalo Udruženje veterana policije Regije Goražde „1991-1995“ , uz podršku Vlade BPK i Ministarstva za boračka pitanja, posljednji je sadržaj ovogodišnjeg obilježavanja 18.septembra, Dana Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i Grada Goražde.

 

 

www.bpkg.gov.ba