Koalicija “Pod lupom”: Zabilježena 73 teža oblika kršenja Izbornog zakona BiH

Na 19 biračkih mjesta zabilježene su nepravilnosti pri procesu glasanja kao što je izdavanje više glasačkih listića jednoj osobi, rekao je Ostojić

Koalicija za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” održala je i drugu konferenciju za medije u Hotelu Hills. Tom prilikom prisutnima su se obratili koordinator za odnose sa javnostima i medijima Koalicije “Pod lupom” Hasan Kamenjaković, Vehid Šehić predsjednik Strateškog odbora i Srđan Ostojić, izborni analitičar.

– Mnoge institucije ove države uključene su u očuvanju zakonitosti izbora u cilju vraćanja integriteta, kredibiliteta za Izborni proces. Svima je poznato šta se desilo jutros u Bosanskom Novom u RS-u. Ono što je jako bitno je reakcija državnog tužioca s obzirom na nadležnog tužilaštva kada su u pitanju krivična djela iz oblasti Izbornih procesa. Privedeno je pet osoba – kazao je Šehić.

Dodao je da je jako bitno da svaki građanin birač bude posmatrač i da reaguje na sve nepravilnosti.

– Rano je sumirati rezultate. Treba sačekati 19 sati da se zatvore biračka mjesta. Sada će biti period kada se vrši pritisak na birače koji nisu izašli na izbore. Bilo je narušavanja reda i mira. Bitno je da su policijske snage to spriječile – rekao je on.

Dodao je da će se na jednom biračkom mjestu produžiti glasanje za dva sata zbog smrtnog slučaja. To se dogodilo u Sarajevu, u naselju Grbavica.

Srđan Ostojić je rekao je da su do sada registrirana 73 teža oblika kršenja Izbornog zakona u BiH. Dodao je da su posmatrači do 16:30 sati uložili 16 nepravilnosti koje su uočene tokom procesa glasanja.

– Između 12 i 12:20 sati obustavljeno je glasanje u Čelincu na jednom biračkom mjestu zbog narušenog javnog reda i mira – kazao je Ostojić.

Dodao je da na osnovu prijava građana obavijestili su policiju u Vlasenici, Vitezu, Živinicama i Zvorniku. Također, kazao je da se zbog teškog oblika kršenja Izbornog zakona koji je zabilježen u općini Bosanski Novi u RS gdje su već pronađeni označeni listići CIK BiH je obavijestio javnost da će na ovom mjestu biti odgođeno glasanje i naknadno će biti održano.

– Na 19 biračkih mjesta zabilježene su nepravilnosti pri procesu glasanja kao što je izdavanje više glasačkih listića jednoj osobi – rekao je Ostojić.

Pomoć pri glasanju za osobe koje su slabovidne i slično nije ispunjena na 16 biračkih mjesta.

– Prema podacima koje smo obradili nekih 96 posto podataka koji su obrađeni, izlaznost je oko 40 posto – rekao je on.

Za kraj, članovi Koalicije “Pod lupom” ponovo su građane pozvali da glasaju.

– Do zatvaranja biračkih mjesta ostalo je još jako malo vremena. Pozivamo građane i građanke da iskoriste svoje pravo glasa jer to je zaista najbolji način da se spriječe nepravilnosti – kazao je Kamenjaković.

avaz