Otvorena glasačka mjesta u Goraždu, pravo glasa ima 20.455 birača

Sva biračka mjesta na području Goražda, te općina Pale i Foča u FBIH otvorena su na vrijeme u 7 sati, izuzev biračkog mjesta u Brzači, a kašnjenje od 20 minuta je zabilježeno i na biračkim mjestima na Trgu branilaca i Srednjoj tehničkoj školi.

U Goraždu će glasati 20.455 birača i to na 32 redovna biračka mjesta i jedno mjesto za glasanje u odsustvu i na nepotvrđenim glasačkim listićima, a angažovana su i tri mobilna tima.

“Sva biračka mjesta, njih ukupno 33 otvorena su na vrijeme izuzev mjesta u Brzači, a zabilježili smo kašnjenje na dva biračka mjesta na Trgu i u Tehničkoj školi, ali su i ona otvorena. Izbore u Goraždu prati 476 posmatrača akreditiranih od strane političkih subjekata, te značajan broj posmatrača iz nevladinih organizacija. Što se tiče izborne administracije, mi smo za ove izbore angažirali 334 osobe koje će raditi u biračkim odborima. U izbornoj komisiji formiran je štab koji će raditi na unosu rezultata, odredili smo kontrolore i koordinatore za pomoć biračkim odborima na terenu, tako da je prema našoj procjeni u izborni priče uključeno oko 2.000 ljudi, da li kao kandidati ili rade nešto sutra na izborni dan”, izjavila je Amira Borovac, predsjednica Gradske izborne komisije.

Ona je još jednom podsjetila birače na novine u procesu glasanja u odnosu na prethodne izbore te zamolila građane da obrate pažnju na glasačke listiće, odnosno da li je na svakom od četiri koja će dobiti na glasačkom mjestu stavljen otisak štembilja i potpis osobe koja je izdala taj listić.

“Postoje i druge izmjene i one se odnose na procedure i rad biračkih odbora. Želim zamoliti građane da ovaj dan obilježimo u svečanom duhu, jer izbori su vrhunac demokratije. Institucijama koje su nam pružili snažnu podršku, poput MUP-a, Gradske uprave škola, vatrogasne jedinice, mjesnih zajednica želim se zahvaliti. U organizaciju je zaista uključeno mnogo ljudi”, dodaje Boravac.

U općini Foča u FBIH pravo glasa ima 1.620 osoba, a oni će glasati na tri redovna biračka mjesta i jedno mjesto za glasanje u odsustvu i sa nepotvrđenim listićima dok su angažovana i dva mobilna tima. Kako nam je potvrdila Elma Crneta, predsjednica OIK-a Foča u FBiH, biračka mjesta su otvorena na vrijeme, a i mobilni timovi su na terenu.

Pravo glasa iskoristit će i ukupno 614 glasača u općini Prača, koji će moći glasati na jednom biračkom mjestu dok je angažiran i jedan mobilni tim. Mujo Čamdžić, predsjednik OIK-a ističe da je biračko mjesto otvoreno na vrijeme.

Policijski službenici Uprave policije MUP-a BPK Goražde danas će biti maksimalno angažovani kako bi izborni proces protekao bez problema.

Mirsad Kamenica iz MUP-a izjavio je da policijski službenici djeluju prema posebnom operativnom planu koji obuhvata cjelokupni izborni proces te da je angažovan maksimalan broj policajaca, a posebno su fokusirani na sprečavanje krivičnih djela vezanih za povrede prava izbornog procesa.

“Mi ćemo obezbijediti sva biračka mjesta, pratićemo i dopremanje glasačkog materijala, a građani nam mogu pomoći svojim fer i korektnim ponašanjem i prijavom svih nepravilnosti koje uoče”, poručio je Kamenica.

Podsjetio je da je građanima na raspolaganju i služba CIPS-a koja će tokom cijelog dana raditi.