U Skupštini Goražda čak 13 stranaka: Aida Obuća osvojila najviše glasova među 440 kandidata

Prvi rezultati izbora u BPK Goraždu pokazuju da je SDA ostvarila pobjedu osvojivši oko 2.000 glasova, slijede Narod i Pravda sa 1.400 glasova, dok je treća po broju glasova lokalna stranka Novi početak koja je osvojila oko 1.300 glasova.

Iako je riječ o nezvaničnim i nepotpunim podacima ovaj poredak neće se promjeniti ni nakon što CIK objavi konačne rezultate.

Aida Obuća iz SDA, inače aktuelna premijerka kantona osvojila je ubjedljivo najveći broj glasova, ukupno 1200.

“SDA BPK Goražde je ostvarila ubjedljivu pobjedu i prvoplasirana je stranka unutar našeg kantona. Posebno se zahvaljujem na ličnoj podršci, jer sam u poretku od preko 439 kandidata ostvarila najviši stepen povjerenja građana sa više od 1.200 glasova. Nastavljamo raditi dalje na poboljšanju našeg društva”, izjavila je Obuća.

Prema prvim preliminarnim rezultatima SDA je osvojila četiri mandata u kantonalnom parlamentu. Uz Obuću najviše glasova osvojili su Kenan Kanlić, Nedim Kurtović i Eniz Halilović.

Nezvanično, po tri mandata u kantonalnom parlamentu osvojili su Narod i pravda (Nezim Alagić, Amar Imamović, Edita Velić) i Novi početak (Emir Hubjer, Senad Hubjer, Branka Cvjetić), dok su po dva mandata u Skupštini kantona osvojili SDP (Edin Mujković i Dženis Ćulov) Stranka za BIH (Damir Žuga i Amel Begović), Nova politička inicijativa (Rasim Mujagić i Haris Salković), NES (Muhamed Ramović i Aldin Šalaka), a po jedan DF (Aida Sirbubalo) Nezavisna građanska lista ( Ševko Bukalo), SBB (Muradif Kanlić), Liberalna stranka (Daliborka Milović), BH Demokrati (Džebrail Bajramović) te Bosanska narodna stranka (Armin Mandžo).

S obzirom da Skupština BPK Goražde broji 25 poslanika, na još jedan preostali mandat računaju tri prvoplasirane stranke SDA, NIP i Novi početak.

Zanimljivo je da će zakonodavnu vlast u BPK Goraždu činiti čak 13 stranaka što je najveći broj stranaka od osnivanja kantona.

U utrci za kantonalnu skupštinu u BPK Goraždu bilo je čak 19 stranaka, a njih šest nije prešlo izborni prag, među njima i Naša stranka, Kolaicija država-Mirsad Hadžikadić i Radom za boljitak Goražde.