Servisne informacije

foto: rtvbpk

Meteorolozi za danas u centralnim i istočnim područjima Bosne najavljuju umjereno do pretežno oblačno vrijeme, uz postepeno razvedravanje poslije podne. U ostatku zemlje bit će uglavnom sunčano. Vjetar u Bosni slab do umjeren sjevernog smjera, a u Hercegovini slaba do umjerena bura. Jutarnja temperatura zraka kreće se od 5 do 11, a dnevna će iznositi od 14 do 20, na jugu do 24 stepena.

Biometeorološke prilike biće ugodnije u odnosu na protekli period. U Bosni, nakon tmurnog prijepodneva, mjestimično praćenog kišom, u nastavku će se vrijeme stabilizovati, a porast temperatura pozitivno će djelovati na većinu populacije. Tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata trebale bi se umanjiti. U Hercegovini će biti ugodnije već od jutarnjih sati, sunčanije, uz umjerenu buru, koja će povremeno praviti manje probleme osjetljivim osobama.

Zbog nestabilne vremenske situacije i povremenih padavina saobraća se po pretežno mokrom ili vlažnom kolovozu, a upozoravamo i na učestale odrone. Vozači se pozivaju na oprez. U gradskim centrima frekvencija vozila je pojačana. Zbog aktuelnih radova izdvajamo autoput A-1 dionice Zenica sjever-Zenica jug i Sarajevo-Tarčin, kao i magistralne puteve: Bihać-Bosanski Petrovac, Žitomislići-Počitelj i Donji Vakuf-Travnik. Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.