Ko će u Goraždu formirati kantonalnu vlast:Tri su moguće opcije, razgovara se užurban

Dok se čekaju zvanični rezultati izbora u BPK Goraždu u kojem je čak 13 stranaka osvojilo mandate u kantonalnom parlamentu koji broji 25 poslanika, razgovori o formiranju buduće vlasti uveliko traju.

Tri su moguće opcije, prva da SDA kao vodeća stranka krene u formiranje vlasti sa strankama koje su uglavnom činile vlast i u prethodnom mandatu (DF, SzBIH, itd.) druga je da u taj proces krenu NIP i SDP koje su ukupno osvojile pet mandata i treća da pregovore o formiranju vlade povede NES na čijem je čelu bivši gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović što bi moglo uključiti i lokalne stranke Novi Početak i Nezavisnu građansku listu koje su i nastale uglavnom od članova nekadašnje NBL stranke.

U Goraždu svi razgovaraju sa svima, međutim teško je očekivati da bi za isti sto mogli predstavnici NIP-a i SDP-a sa NES-om koji vodi Ramović. Elmedin Konaković, predsjednik NIP-a BIH ranije je najavio izbacivanje SDA iz svih nivoa vlasti, tako da je pred “malom” Skupštinom BPK Goražde. opterećenom sa 13 političkih stranaka, veliki zadatak. Napraviti vlast u razumnom roku i građanima ponuditi rješenja za sve što su kritikovali i obećavali u kampanji.

Nije neuobičajena praksa, da neki od poslanika promjene stranački dres ulaskom u parlament i priklone se nekoj od vodećih političkih opcija. Špekulacije da je to već učinio Muradif Kanlić prelaskom iz SBB-a u SDA, nisu tačne. Kanlić nam je to i sam potvrdio, ističući kako čeka odluku centrale SBB koja je danas raspustila sve stranačke organe zbog loših rezultata.

Najveći broj mandata u Skupštini BPK Goražde osvojila je SDA. Prema ažuriranim podacima CIK BIH  povjerenje SDA dalo je 2065 birača, a ovoj stranci pripao je i peti mandat. Druga stranka po broju osvojenih glasova je Narod i Pravda sa 1406 glasova i tri mandata, koliko je pripalo i Novom Početku, stranci koja je potpuno nova na političkoj sceni BPK Goražde, a osvojila je 1398 glasova.

Po dva mandata osvojio je SDP sa 1063, Stranka za BIH 1042 i Nova politička inicijativa sa 906 glasova, te NES 893.

Po mandat u Skupštini BPK Goražde osvojili su i Nezavisna građanska lista sa 640 glasova, Bosanska narodna stranka sa 634 glasa, BH demokarti –Džebrail Bajramović 605, Liberalna stranka 563, DF 551, i SBB 405.

Broj prebrojanih glasova je 14.331, od čega je 13.581 važeći glas, a 334 nevažeća prazna listića te 416 nevažećih po drugim kriterijima.

Slijedi brojanje glasova mobilnih timova, nepotvrđenih glasova, glasova u odsustvu, putem pošte i diplomatsko-konzularnog predstavništva što ne bi trebalo značajnije uticati na broj mandata koje su stranke osvojile u kantonalnom parlamentu.

Mandat u Skupštini BPK Goražde osvojilo je sedam aktuelnih vijećnika Gradskog vijeća, Nezim Alagić i Amar Imamović (Narod i Pravda), Senad Hubjer (Novi početak), Nedim Kurtović (SDA), Amel Begović (SBIH), Aldin Šalaka(NES) i Džebrail Bajramović (BH Demokrati).

Potpuno nova lica u politici i kantonalnom parlamentu, sa osvojenim značajnim brojem glasova na općim izborima su Emir Hubjer, predsjednik stranke Novi početak te Branka Cvijetić, nogometašica SFK Libero iz Goražda iz iste stranke koja je osvojila blizu 700 glasova, kao i Amir Sijerčić, iz SDP-a i Berina Fejzić iz Bosanke narodne stranke koja je sa devete pozicije na listi ove stranke osvojila veći broj glasova (310) od nosioca liste (277).