GIZ: Profesori stručnih predmeta iz Goražda izradili nastavni plan I program za novo zanimanje

U Goraždu je danas upriličena prezentacija nacrta  nastavnog plana i programa za  zanimanje  “mašinski tehničar – konstruktor alata” u Srednjoj tehničkoj školi (STŠ) Hasib Hadžović.

Nastavni plan i program  izradili su profesori stručnih predmeta ove škole uz podršku eksperta iz Njemačke, a u okviru aktivnosti koje provodi organizacija GIZ u okviru projekta “Stručno obrazovanje u BiH”.

Naglašeno je da je program urađen na osnovu iskazane potrebe goraždanskih privrednih subjekata od kojih je i potekla inicijativa za razvoj novog NPP-a, a uposlenici škole su predano radili na izradi savremenog programa koji će učenicima dati potrebna znanja i vještine koje poslodavci traže na tržištu rada.

Prezentaciji nacrta nastavnog plana i programa prisustvovali su i predstavnici privrednih subjekta iz Goražda od kojih se očekuju prijedlozi I sugestije, s ciljem što kvalitetnije realizacije nastave I osposobljavanja njenih polaznika za rad u privrednim subjektima.

Kako je istaknuto, utvrđivanjem konačnog prijedloga nastavnog plana i programa  učenicima će se pružiti prilika za bržim zapošljavanjem, a kompanijama će se skratiti vrijeme potrebno za dodatno obučavanje novih radnika. U ministartsvu obrazovanja i Pedagoškom zavodu BPK Goražde  kao i Srednjoj tehničkoj školi “Hasib Hadžović”  očekuju da će primjena NPP-a početi sa novom školskom godinom.