Ide zahtjev za isplatu prema Vladi FBiH

– Kantonalne službe su na osnovu tih listi dužne podnijeti zvaničan zahtjev Vladi Federacije BiH za isplatu novca za ove namjene iz budžeta Federacije, kako bi bile u mogućnosti isplatiti pojedinačne naknade od 100 KM na bankovne račune korisnika. Uredbom je određen rok za isplatu do 30. novembra 2022. godine – kazali su nam u Federalnoj vladi.

Naglašavaju da, u slučaju da kantonalna služba za zapošljavanje nema valjan podatak o bankovnom računu, korisnici trebaju taj podatak dostaviti svojim kantonalnim službama najkasnije do 30. oktobra ove godine.

Iz stručnih službi su također preporučili nezaposlenima da u svojim službama za zapošljavanje provjere da li imaju podatak o njihovom transakcijskom računu, a kako bi mogli na vrijeme djelovati i ostvariti ovo pravo koje im pripada Uredbom Vlade FBiH – kazali su nam u Vladi FBiH.

Po 100 KM trebalo bi da dobije oko 270.000 nezaposlenih.

Šta je isplatio HNK nezaposlenima

Iako je ranije rečeno da je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu počela isplata jednokratne novčane pomoći sa federalnog nivoa, u Službi za zapošljavanje HNK su nam objasnili da je riječ o isplati po 100 KM nezaposlenim od novca koji je osigurala Vlada HNK.

– Prije Vlade FBiH, Vlada HNK je donijela odluku o isplati po 100 KM nezaposlenima u napšem kantonu. To je završeno i sada čekamo instrukcije sa federalnog nivoa kao i ostale kantonalne službe – kazali su nam.