Prezentovan Priručnik za integrisanje rodne dimenzije u srednjem stručnom obrazovanju

U okviru obilježavanja Međunarodnog dana djevojčica koji se ove godine obilježava na temu „Digitalna generacija, naša generacija“, u organizaciji Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde danas je u Velikoj sali Centra za kulturu Goražde prezentovan Priručnik za integrisanje rodne dimenzije u srednjem stručnom obrazovanju, a prezentaciji je prisustvovala i premijerka BPK Goražde Aida Obuća, koja je ujedno bila i jedna od panelistica govoreći o ličnom iskustvu sa aspekta rodnosti kada je u pitanju njen poslovni put.

Priručnik je rezultat pet modula obuke iz oblasti rodno odgovornog obrazovanja, koje su pohađali nastavnici iz srednjih stručnih škola iz Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog i Bosansko-podrinjskog kantona. Ovo je prvi priručnik u Bosni i Hercegovini koji se odnosi na rodno odgovorno obrazovanje u kontekstu srednjeg stručnog obrazovanja, a napisali su ga 32 predstavnika srednjih stručnih i tehničkih škola iz BiH.

Podsjetimo, Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 19. decembra 2011. godine usvojila Rezoluciju 66/170 kojom je proglasila 11. oktobar Međunarodnim danom djevojčica, a namijenjen je promoviranju prava djevojčica i povećanju svijesti o neravnopravnosti s kojom se suočavaju samo zato što su djevojčice te poticanju zajednice na povećani angažman u stvaranju boljeg života i omogućavanju jednakih prava za djevojčice.

Međunarodni dan djevojčica obilježava se raznim kampanjama koje se bave jedinstvenim problemima djevojčica i djevojaka te edukacijom mladih o pravima na djetinjstvo, obrazovanje i zdravstvenu zaštitu.

 

www.bpkg.gov.ba