Amerikanac Brian Aggeler preuzeo dužnost šefa Misije OSCE-a u BiH

FOTO: OSCE

Obavljao je niz dužnosti u Ministarstvu vanjskih poslova SAD-a, zatim u ambasadama u Parizu, Islamabadu, Sjevernoj Makedoniji, Vijetnamu…

Ambasador Brian Aggeler preuzeo je dužnost šefa Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, izvjestili su iz OSCE-a BiH. Formalno, Aggeler je od 11. oktobra novi šef Misije OSCE-a, na ovoj poziciji naslijedio je Kathleen Kavalec.

U Parizu 0d 2019. godine do avgusta 2022. godine, Brian Aggeler je obavljao dužnost v.d. šefa te je bio zamjenik šefa Misije pri Američkoj ambasadi. Prethodno je bio ministar-savjetnik za politička pitanja u Američkoj ambasadi od 2017. do 2019. godine. Prije dolaska u Francusku, bio je direktor Ureda za koordinaciju pomoći pri Birou za pitanja Bliskog Istoka u State Departmentu, gdje je rukovodio uredom od 70 članova osoblja u Washingtonu i dva regionalna središnja ureda za koordinaciju pomoći američke Vlade Bliskom Istoku u skladu s prioritetima politike rada.

Kao karijerni član Ministarstva vanjskih poslova SAD-a na poziciji ministra-savjetnika, obavljao je dužnost koordinatora za ekonomsku i razvojnu pomoć pri Ambasadi SAD-a u Islamabadu, nadgledajući planiranje i provedbu godišnjih programa nekoliko agencija SAD-a za pomoć civilima, vrijednih preko 700 miliona američkih dolara. Takođe je obavljao dužnost zamjenika šefa Misije pri Ambasadi SAD-a u Sjevernoj Makedoniji.

Prije toga bio je politički savjetnik u gradu Hanoi u Vijetnamu, otpravnik poslova pri američkoj Misiji u Organizaciji UN-a za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) u Parizu te je obavljao druge dužnosti u gradovima Delhi, Chennai, Budimpešta, Ouagadougou i Washington. Prije početka rada u američkom Ministarstvu vanjskih poslova, bio je volonter Mirovnih snaga u Centralnoafričkoj Republici.U braku je s višom zvaničnicom Ministarstva vanjskih poslova SAD-a, Angelom Aggeler. Njihova kćer Madeleine je spisateljica.

 

FOKUS