Protesti u Goraždu:Žene sa Drine poručile “Nijedna više”

Protestima  koji se danas organizuju širom BIH zbog svirepog ubistva koje se desilo u Bihaću, pridružile su se i žene Goražda koje su se danas okupile na Trgu branilaca grada. Poruka sa Drine je jasna “Nijedna više”, a pozvale su sve sugrađane da im se pridruže i solidarišu sa majkama, suprugama, kćerkama i svim ženama.

“Mi žene Bosne i Hercegovine,ujedinjene i solidarne kažemo Nijedna više. Ove sedmice ubijena je još jedna žena u Bihaću. Njen ubojica nije odmah uhvaćen. Prema nezvaničnim i nepotpunim statistikama, od 2017. godine ubijeno je više od šezdeset žena. Nije se desila porodična tragedija već ubistvo”, poručeno je sa protesta u Goraždu.

Ovom prilikom istaknuto je da se od 2017. godine kroz rad koordinacionog tijela u Goraždu radi na tome da se nasilje u porodici na ovom području shvati kao ozbiljna društvena pojava te da je u ovom periodu uložen veliki, ali očito ne i dovoljan napor da u Goraždu, ali i u cijeloj BiH žrtve nasilja budu adekvatno zaštićene i zbrinute.

“Tema nasilja u porodici nije interesantna za Tužilaštva, zamjera se žrtvi ako odustane i samo u rijetkim slučajevima se razumije zašto je često takav ishod u slučajevima porodičnog nasilja. Krajnje je vrijeme da se shvati da se žrtva teško odlučuje izaći iz nasilja ako nema adekvatnu zaštitu i ako nema perspektivu koja bi joj osigurala ekonomsku neovisna od počinitelja. Zato joj je potrebno da ima adekvatnu profesionalnu podršku, socijalno stanovanje i na kraju da je ekonomski zbrinuta”, poručeno je danas.

Naglašena je činjenica da su blage kazne za počinitelje nasilja, posebno u manjim sredinama kao što je Goražde, gdje se svi poznaju što, kako ističu, utiče i na neke sudske presude što se nikako ne bi smjelo dešavati.

“Dolazi vrijeme da se preispita i koga sve imamo u redovima sudija i tužitelja. Žene Bosne i Hercegovina neće se zaustaviti na današnjim protestima u 17 gradova, ovo je samo početak ozbiljne reakcije žena, danas počinje nešto što sigurno neće stati i zato nam treba podrška svih koji za nasilje nemaju opravdanja. Danas kažemo “Nijedna više”. Ujedinjene žene neće stati i tražit će da se zakoni i konvencije o zaštiti od nasilja poštuju i provode u praksi”, istaknuto je danas.

Na protestima u Goraždu pročitani su i zahtjevi žena Bosne i Hercegovine, uvođenje pravne definicije femicida, uvođenje femicida kao krivičnog djela u sve zakonske i podzakonske akte, hitno usklađivanje krivičnih zakona sa Istanbulskom konvencijom (Konvencija Vijeća Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici) i revidiranje kaznenih praksi te osiguravanje prevencije i zaštite od nasilja nad ženama kroz nadležne institucije i multisektorske protokole.