KŠ CZ BPK: Epidemiološka situacija zadovoljavajuća

 

Kantonalni stab civilne zaštite (CZ) Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde na redovnoj sjednici razmatrao je informaciju o trenutnom stanju  na području tog kantona sa aspekta ugroženosti od pandemije koronavirusa (COVID-19).

Ocjenjeno je da je epidemiološka situacija trenutno zadovoljavajuća, a na prostoru BPK   trenutno je infekcija  potvrđena samo kod jednog lica.

Razmatrana je i primljena k znanju, informacija Kantonalne uprave civilne zaštite BPK Goražde u vezi pojave opasnosti od prirodnih i drugih nesreća na području kantona za period 05.09-15.09.2022. Pored evidentnog problema u prekidu snabdijevanja vodom na području Grada Goražde iz razloga pucanja sekundarne cijevi i potisnog cjevovoda te kvarova na elektroinstalacijama u Fabrici vode, zabilježen je i jedan  požara na divljoj deponiji smeća u Zupčićima.

Takođe, u navedenom, periodu zbog planiranih radova na godišnjoj reviziji kvara na dalekovodu Mravinjac-Berič-Skravnik, bili su evidentni  česti prekidi u snabdijevanju električnom energijom, ali brzom intervencijom Elektrodistribucije PJ Goražde svi kvarovi su otklonjeni.

Na sjednici su usvojeni,  izvještaj o namjenskom utrošku sredstava za projekat „Prevencije-sanacije klizišta u ulici Muhidina Mašića Munje u Goraždu koji ugrožava stambeni objekat“, izvještaj o aktivnostima kao I provedenj analizi vježbe „Pomoć civilnim vlastima u slučaju poplava „Drina 2022“ koja je održana u Gradu Goražde.

Usvojen je i plan izmjena i dopuna Plana javnih nabavki Kantonalne uprave za civilnu zaštitu BPK Goražde te Odluka o utrošku sredstava za nabavku opreme  odnosno za potrebe Službe za hitnu medicinsku pomoć pri JZU „Kantonalna bolnica Goražde“.