Udruženje „Buđenje“ traži izmjene i dopune Zakona o zaštitu porodica sa djecom u BPK Goražde

Udruženje za pomoć i podršku porodici, djeci i mladima sa poteškoćama u razvoju „Buđenje“ iz Goražda, po uzoru na srodna udruženja u ostalim dijelovima FBiH, prema resornom ministarstvu i Vladi BPK uputilo je inicijativu za izmjene i dopune zakona koji se odnose na zaštitu porodice sa djecom u Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK) Goražde.  

U udruženju pojašnjavaju  da je se inicijativom traži da se izjednačavanje federalnog Zakona o materijalnoj podršci porodicama sa djecom u FBiH, usaglasi na nivou BPK Goražde, obzirom da je cenzus utvrđen federalnim zakonom, između ostalih, iz prava na dječiji dodatak izveo i djecu sa poteškoćama u razvoju.   

„ Tražimo da  beneficije koje su do sada ostvarivala djeca sa poteškoćama u razvoju po kantonalnom zakonu, a tiču se dječijeg dodatka i dalje stoje na snazi. Imajući u vidu da su ova djeca jedna od najosjetljivijih kategorija stanovništva te da su njihove porodice u velikoj mjeri izložene brojnim potrebama i raznim rizicima te da nerijetko žive na rubu egzistencije i ovise o sistemu socijalne zaštite, smatramo neophodnim da se sistemski riješi ovaj problem“ – kaže predsjednica udruženja „Buđenje“  Merima Jašarević.  

U udruženju su mišljenja kako pitanje dječijeg dodatka ne bi smjelo biti različito tretirano po kantonima jer je to, kako navode pitanje od ustavnog značaja, te bi se na taj način trebalo i tretirati. Predlažu  da se rješenja koja postoje u Zakonu o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštititi porodica sa djecom Kantona Sarajevo, unesu  u ovaj propis i u  BPK Goražde. 

 „ Dakle, nezavisno od prava na dječiji dodatak propisanog u federalnom Zakonu, tražimo da pravo na dječiji dodatak bez obzira na prihode, pripada djetetu bez jednog ili oba roditelja kao i porodici u kojoj jedan o droditelja ili dijete, ima utvrđen invaliditet od najmanje 90 posto, zatim porodici koja ima dijete ometeno u fizičkom ili psihičkom razvoju, dijete oboljelo od karcinoma, šećerne bolesti, leukemije, TBC- celijakije, kronove bolesti, ulceroznog kolitisa, hepatitisa B i C, epilepsije ili dijete sa poremećajem autističnog spektra, kao i porodici liji je jedan od roditelja korisnik stalne novčane pomoći“ – precizirala je Jašarević. 

U inicijativi se takođe navodi da pravo na dječiji dodatak, bez obzira na prihode, treba pripadati i porodici sa troje i više djece.  

„ Ovim bi svaki kanton jednak tretirao oblast dječijeg dodatka za određenu skupinu djece te bi bio izjednačen i usaglašen sa federalnim zakonom, a prava djece uvažavala jednakopravno, bez obzira gdje im je prebivalište, odnosno u kojem kantonu „ – navela je ona.