Servisne informacije

foto: rtvbpk

U Bosni i Hercegovini i danas će biti pretežno sunčano i toplo vrijeme za ovo doba godine. Ujutro pretežno vedro i prohladno. Na sjeveru i istoku oko rijeka i po kotlinama očekuje se česta pojava magle. Jutarnja temperatura zraka kreće se od pet do 10, a dnevna će iznositi od 19 do 24 Celzijusovih stepeni.

Uz povoljne biometeorološke prilike većina ljudi će biti boljeg raspoloženja, a tegobe kod osjetljivih osoba djelimično će se umanjiti. Neophodno je posvetiti više pažnje odijevanju i zaštiti od nižih temperatura tokom hladnijih jutarnjih i večernjih sati. Tokom prijepodneva, mjestimično je moguća i pojava dugotrajnije magle, što će usporiti porast temperature, stoga bi hronični bolesnici trebali biti oprezniji prilikom boravka na otvorenom u ovom periodu.

Na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove magla i dalje smanjuje vidljivost, pa vozače molimo da voze maksimalno oprezno i da drže odstojanje između vozila. Skrećemo pažnju i na sitne odrone kamenja na kolovoz. Pred nama su dani vikenda, tako da očekujemo pojačan promet vozila, kako na putevima u Bosni i Hercegovini, tako i na graničnim prelazima. Sporije zbog radova saobraća se na dionici autoputa Zenica sjever-Zenica jug, kao i na magistralnom putu Bihać-Bosanski Petrovac. Napominjemo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno u periodu od 01.11. do 01.04. Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.