Ustikoljanka Jasmina Šahović višegodišnje iskustvo u pripremi tradicionalnih domaćih proizvoda od voća i povrća odlučila je prenijeti u novi pogon Agroideje u ovom mjestu. Nekada je vodila udruženje “Emina” čiji su proizvodi stigli i do Italije, a danas po sopstvenom receptu sprema “kavijar od paprike” i druge specijalitete.

“Jednostavan je za pripremu, blag i vrlo ukusan. I sama sam se iznenadila koliko je to ukusno kad smo ga pripremili. Ljudi traže tradicionalno i domaće. Pravi se slično kao i ostali ajvari, nije to neka nauka, ali ono što je važno da svaka domaćica to priprema na svoj način”, ispričala je Jasmina.

Iako tvrdi da u receptu i nema posebnih tajni i da je proces pripreme jednostavan, nešto je ipak drugačije.

Tradicionalni recepti

“Nema nekih tajnih u tradicionalnoj proizvodnji, ali morate znati i kad je to skuhano, kakav je okus. Da dvije žene prave jedan ajvar, i da sve rade isto on nikad neće biti isti. To je od žene do žene, taj njen poseban instinkt kako će to napraviti, šta će dodati u to, da li će dodavati neku hemiju, sve zavisi od nje. Ja sam kroz dugogodišnje iskustvo naučila da sve što priroda nudi mogu iskoristiti i sve sam pravila. Godinama sam svaki proizvod testirala i probala da bih ga dovela do savršenstva”, ispričala je Jasmina.


Miris kavijara od paprike je prepoznatljiv i dok traje proces spremanja, a oni koji su ga probali tvrde kako je nevjerovatno ukusan i aromatičan te da čuva individualni ukus paprike, a istovremeno je nešto novo i drugačije.

“17 godina radim ovaj posao, mnogo sam prošla edukacija, a u Italiji sam naučila kako funkcioniše ta tradicionalna proizvodnja, koliko je to važno. Većinu recepata radim po svom instinktu. Vodim se time da, ako se meni svidi i mojim ukućanima da će se i ostalima svidjeti. Zato sam bila sretna kad su mi predložili da ovdje počnemo nešto ozbiljnije i da pokušamo obnoviti poljoprivredu. Ovdje je veliki potencijal i ja vjerujem u ovo da će uspjeti. Sve svoje recepte sad sam prenijela ovdje. Ljudi već znaju za Eminine proizvode, a ja želim da ovaj kraj zaživi, da žene rade sezonski. Ovo je testna godina i u ovoj prostoriji pravimo male količine”, kaže Jasmina.

Miris domaćeg

Sa nekolicinom žena Emina za sada priprema nekoliko vrsta proizvoda, od šarene salate do soka od paradajza.

“Šarenu salatu od raznih vrsta povrća tradicionalno natrpamo u buradi. Mrkvu, paprike, paradjz, kupus i to je ona salamura koja stoji u buretu do određenog  vremena i mi to prepakujemo u tegle, pasteriziramo i dodamo malo slane vode. To je čisto prirodan proizvod. Takav je i bestilj od šljive požegače koju smo kupili od poljoprivrednika, to je mljevena šljiva bez šećera i ukuhana. Sok od paradajza se pravi sa malo soli i šećera, pasira se paradjz, prokuha, očisti i pakuje u vruće flaše i to je to”, kaže Jasmina.

Dodaje da će u proljeće biti prerađevina od jagode koja prva uspijeva jer su zasijane velike plantaže.

“Pravit ćemo džem od jagode, a u planu je sadnja ruža, đulber-šećerki od kojih ćemo praviti sok, i od zohve koja će se otkupljivati. Kako šta dolazi u prirodi  od voća  i povrća tako ćemo i praviti. Najvažnije je da nam ljudi vjeruju, oni kad jednom probaju, oni će uvijek to tražiti jer imaju povjerenje. Ja tako godinama radim”, ističe Jasmina.

U Agroideji ove godine rade testnu proizvodnju pa su i količine ograničene. Ako proizvodi budu prihvaćeni u narednoj godini planiraju povećati proizvodnju svježeg povrća, a samim tim i preradu.