MUP BPK Goražde I BIHAMK provode preventivnu akciju: Zimska oprema obavezna od 1.novembra

– Pripadnici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih psolova (MUP) Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde i uposlenici BIHAMK-a danas su počeli sa preventivnom akcijom tokom koje upozoravaju vozače na obavezu posjedovanja zimske opreme.

Komandir Policijske stanice (PS) za kontrolu i regulisanje saobraćaja Ermin Mandžo podsjeća da je  na teritoriji BiH posjedovanje i korištenej zimske opreme obavezno od  od 1. novembra  do 1. Aprila, bez obzira na vremenske uslove.

„ Pod zimskom opremom podrazumjevamo pneumatike za zimsku upotrebu koji na sebi imaju adekvatne oznake na svim točkovima vozila i lance za snijeg, odnosno drugi uređaj za povećanje trakcije pripravne za postavljanje najmanje dva pogonska točka.  Očekujemo i na ovaj način podsjećamo sve vozače da se pripreme za nadolazeću zimsku sezonu, odnosno da ispoštuju zakonske obaveze i pripreme svoja vozila kako bi mogli nesmetano i bezbjedno da se svakodnevno kreću a na ovaj način vode računa i o svojoj ali i zaštiti svih ostalih učesnika u saobraćaju“ – kazao je Mandžo.

Naglašava da je akcija u periodu do 1. novembra isključivo preventivnog karaktera te upozorava da nakon tog perioda slijede i sankcije.

„ Ukoliko vozači  ne budu poštovali te zakonske obaveze slijede sankcije gdje je  40 KM novčana kazna za neposjedovanje opreme, 500 KM je za preduzeća i druga pravna lica i 500 KM za fizičko lice koje samostalno obavlja djelatnost prijevoza. Apelujemo na vozače da budu savjesni a dosadašnje kontrole su potvrdile da  znaju svoju obavezu. Međutim postoji i određeni broj onih koji misle da zakonsko posjedovanje zimske opreme obavezno tek od 15. Novembra, što nije tačno tako da je ovo prilika da ih podsjetimo“ – napomenuo je on.