SZZ BPK: Rok podnošenje zahtjeva za jednokratnu novčanu pomoć produžen do 4.novembra

– Zahtjev za jednokratnu novčanu pomoć Vlade FBiH u iznosu od 100 KM,  u proteklih mjesec dana podnijelo je oko 1.000 nezaposlenih lica sa područja Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde – potvrdili su iz kantonalne Službe za zapošljavanje.  Vršilac dužnosti direktora Službe Emir Obarčanin napominje da je rok za prijavu produžen do kraja naredne sedmice.

„ S obzirom da suprvobitno  stvorene velike gužve prilikom otvaranja žiro računa u bankama, jer mnoge nezaposlene osobe nemaju žiro račune, direktori kantonalnih službi su od federalne vlade zatražile da se taj rok produži  što je i uvaženo. Rok je produžen za pet dana odnosno do 4.novembra, što će, mislim, biti dovoljno“ – pojasnio je Obarčanin.

Napominje da je u BPK zahtjeve podnijela tek trećina od ukupnog broja nezaposlenih

„ Do sada je prispjelo 1.000 zahtjeva za jednokratnu novčanu pomoć od ukupno 2.900 lica koliko se nalazi na evidenciji Službe za zapošljavanje. Trenutno nema gužvi i očekujemo još nekih  200 do 300 zahtjeva, tako da će vjerujemo kao i u drugim službama, otprilike 50 do 60 posto nezaposlenih osoba da se prijavi za ovu jednokratnu novčanu pomoć“ – istakao je on.

Podsjetio je da pravo na jednokratnu novčanu naknadu imaju i osobe koje su po evidenciji imale status nezaposlene osobe na dan 31. augusta 2022 godine, nakon čega su eventualno stupile u radni odnos.

 Iz Službe za zapošljavanje još jednom su pozvali sve nazaposlene osobe sa područja BPK Goražde koje to do sada nisu uradile, da se prijave u toku naredne sedmice  i ostvare pravo na jednokratnu novčanu naknadu.