Smijenjen predsjednik SO Višegrad Muamer Sofović, novu većinu predvodi SNSD

Sa pozicije predsjedavajućeg SO Višegrad smijenjen je Muamer Sofović (NiP), a nova skupštinska većina na poziciju predsjednika imenovala je Srpka Baranca (DNS).

Smijenjen je i potpredsjednik SO Višegrad Marko Nikolić iz DNS-a, a na ovu poziciju imenovan Edin Karaman (SDA). Ovim su nastavljena burna dešavanja u višegradskom parlamentu koja su započela prije nekoliko mjeseci opozivom SNSD-ovog načelnika Milana Đurevića koji i pored održanog referenduma praktično nije zaživio.

Na devetoj redovnoj sjednici postalo je jasno da je došlo do promjene u odnosima snaga.

“Imali smo zakazanu redovnu sjednicu, međutim oni su došli sa dopunom od nekih 15-tak tačaka dnevnog reda među kojima je bila i smjena predsjednika SO, potpredsjendika, svih radnih tijela i komisija. Suština svega je da je Srpko Baranac iz DNS kada je Nešić to dogovorio sa Dodikom prešao u koaliciju sa SNSD-om, oni su napravili većinu i ovo što se danas uradilo nije zakonito”, tvrdi smjenjeni predsjednik SO Višegrad Muamer Sofović.

Sjednica koja je počela burno prekinuta je još kod usvajanja dnevnog reda.

“Predsjednik Kluba odbornika SNSD-a Darko Andrić počeo je da vrijeđa za govornicom i ja sam mu oduzeo riječ, opominjao ga međutim nije prestao pa sam tražio da se udalji sa sjednice i u konačnici bio prinuđen iskoristiti pravo po Poslovniku da prekinem sjednicu. Nas 10 odbornika je napustilo sjednicu, međutim ostala je nova većina od 11 odbornika bez sekretara i oni su nastavili. Vidim da su izabrali novo rukovodstvo, međutim mi ćemo tražiti mišljenje Ministarstva lokalne uprave i samouprave i ja pretpostavljam da će se to staviti van snage, jer ne mogu oni nastaviti sjednicu kad je kome ćejf, mimo svih propisa i zakona”, kaže Sofović.

Tvrdi kako je u cijeloj priči najveći problem načelnik Mladen Đurević koji je opozvan prije šest mjeseci.

“Međutum zakonski rok je bio mjesec dana, a istekao je 12. jula. Iako je Republička izborna komisija morala reći svoje mišljenje da CIK donese odluku, oni punih šest mjeseci nikada nisu donijeli odluku i opozvani načelnik šest mjeseci vrši tu funkciju. To je nejvjerovatno”, tvrdi Sofović.

Sofović ističe kako će insisitirati na provedbi zakona i donošenju odluka, a ne isključuje i moguće proteste pred CIK-om BIH.

“Ponovo ćemo se obratiti CIK-u jer mu CIK nije oduzeo mandat, a zakonski rok za to je bio 12.juli”, kaže Sofović.

Nova skupštinska većina u Višegradu predvođena SNSD-om danas je dala pojašnjenje da predsjednik Skupštine opštine može biti opozvan i prije isteka mandata, ako svoja prava i dužnosti ne vrši u skladu sa Statutom, Poslovnikom i zbog nedoličnog ponašanja, zbog većih propusta u radu ili zloupotrebe funkcije. Obrazloženje za smjenu Sofovića, između ostalog je da je svojim postupcima narušio dignitet SO, a Nikolića da je napravio veće propuste i zloupotrijebio funkciju. Novu većinu u višegradskom parlamentu čine SNSD, DNS, SPS,SDA i samostalni odbornik koji zastupa politiku Narodne partije Srpske Mladenko Tasić.