Goraždanska “osmorka” predstavila programsku platformu

Predstavnici osam političkih stranaka potpisnica buduće parlamentarne većine u Skupštini BPK Goražde (NiP, NP, SzBiH, SDP, NPI, NGL, SBB, BHD)javnosti su danas predstavili programsku platformu koalicije za mandatni period 2022.– 2026. Podsjetimo, oni su nedavno potpisali i sporazum o koaliranju prvi u FBIH.

 

Kako je istaknuto, u programu je navedeno preko 80 stavki i 12 prioriteta rada buduće vlasti, a poslužit će kao polazana osnova za izradu programa rada Vlade BPK Goražde, dok će zvanični program rada Vlade BPK Goražde sačiniti budući premijer i ministri.

Predstavnici buduće parlamentarne većine ističu da su strateški pravci i ciljevi djelovanja podjeljeni po oblastima, pa je tako u resoru privrede planirano usvajanje Zakona o državnoj pomoći preduzećima sa fokusom na ublažavanje tereta podnošenja fiskalnih nameta kao i aktivna podrška privrednim subjektima iz javnog i realnog sektora u cilju proširenja kapaciteta proizvodnje, novih zapošljavanja i poboljšanja radno pravnih i materijalnih uslova radnika.

U planu je osnivanje firmi, za otkup prehrambenog i ljekovitog bilja od samostalnih poljoprivrednih proizvođača sa područja BPK, kao i pokretanje pogona za proizvodnju drvene peleti pri JP BP Šume.

 

Danas su istaknuti i prioriteti djelovanja buduće vlasti. Među njima je i nabavka skladišta za kvalitetno i dugotrajno skladištenje namirnica prehrambenog
porijekla (robne rezerve i otkup viška poljoprivrednih proizvoda). Prioritet rada buduće vlasti bit će i promjena politike poticaja u poljoprivredi i biljnoj proizvodnji, ulaganje značajnih sredstva u stočnu infrastrukturu, pokretanje intenzivnije proizvodnju crvenog mesa, rješavanje problema gradske pijace u Panorami koja je trenutno pod hipotekom banke kupovinom dijela objekata za potrebe robnih rezervi, te razvoj vjerskog turizma.

Kao prioritet istaknuto je i osnivanje “Kantonalnog univerziteta Goražde” te omogućavanje kvalitetnog studiranja domaćim, ali i stranim studentima, zatim besplatni udžbenici za učenike u osnovnim školama. Između ostalog pomenuto je i formiranje preduzeća čija bi uloga bila zapošljavanje boraca i članova njihovih porodica, kao i izgradnja i održavanje spomen obilježja na području kantona. U fokusu je i kadrovsko i brojčano osnaživanje pripadnika policijskih snaga te modernizacija opreme za rad, sistemsko planiranje specijalizacija za ljekare te planiranje najmanje 0,5% budžeta za pomoć pri liječenju.

 

Buduća koalicija, između ostalog, ističe da će poslovne zone urediti po najvećim standardima i dodjeljivati ih privrednim subjektima koji zapošljavaju 50 ili više radnika. U programu su i drugi planovi unapređenja poslovnih zona i podrške obrtničkoj komori.

 

Fokus je i na rekonstrukciji potisnog cjevovoda i poduzimanju neophodnih koraka u vezi aktiviranja izgradnje zaobilaznice u Goraždu, kao i izgradnje pristupnih puteva i čvorišta kojim se međusobno spajaju saobraćajni tokovi između tunela Hranjen, magistralnog puta M-20 i pomenute zaobilaznice. Samo neki od planova pomenutih danas su i izgradnja kružnih tokova na magistralnim i regionalnim putnim pravcima na području BPK-a Goražda, osnivanje kompanije za preradu voća i povrća, priprema strategije razvoja poljoprivrede kako bi se ispoštovao zakon o izdvajanju 3% budžeta za razvoj poljoprivrede.

 

Programom je predviđeno da se u Parlamentu FBiH inicira dodjeljivanje specijalnog povlaštenog statusa ovom kantonu koji bi bio proglašen slobodnom carinskom zonom, slobodnom poslovnom zonom sa povlaštenim stopama poreza i doprinosa, te izmjene ustava BPK Goražde i ugradnja trenutnog stanja kao i uvodjenje kluba “ostalih” u Ustav BPK Goražde.

Program sadrži i niz drugih stavki koje se odnose na unapređenje života djece sa poteškoćama u razvoju, efikasnije planove zaštite djece od porodičnog nasilja, produženje vremenskog perioda u isplaćivanju naknada porodiljama, izrada plana za borbu protiv zloupotrebe djece u svrhu prosjačenja i sprječavanje

trgovine ljudima te stvaranje boljih uslova za boravak štićenika u Domu za stara i iznemogla lica, kao i podršku najranjivijim kategorijama stanovništva.