Poznata imena kandidata za Dom naroda FBiH iz BPK Goražde, sutra idu CIK-u na provjeru

Nakon što je danas u 16 sati istekao rok za predaju listi kandidata za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH stručnoj službi kantonalne Skupštine BPK Goražde, liste će, kako saznajemo, sutra biti upućene CIK-u BIH na ovjeru.

Najbrojnija su liste iz reda Bošnjaka, pa se tako na listi koju je predao Nezim Alagić (NiP) pored njega, nalaze još i Amar Imamović (NiP), Muradif Kanlić (SBB) i Haris Salković (NPI).

SDA je predala listu sa dva kandidata, to su Aida Obuća i Kenan Kanlić.

Lista BH Demokrata ima jednog kandidata, Džebraila Bajramovića, dok se na listi Damira Žuga (SBIH) pored njega nalaze i Šefko Bukalo (NGL) i Muhamed Ramović (NES).

BNS predložila je kandidatsku listu na kojoj je Berina Fejzić iz reda hrvatskog naroda, dok je Novi početak predložio listu na kojoj je Branka Cvijetić iz reda srpskog naroda. Daliborka Milović (LS) je kandidovala sebe iz reda srpskog naroda.

Prema proceduri, nakon što se liste ovjere u CIK BiH koji u roku od 24 sata donosi rješenja o prihvatanju kandidatura one će biti vraćene Skupštini BPK Goražde na glasanje. Izbor delegata vrši se tajnim glasanjem, a skupština bi ovim povodom trebala zasjedati početkom naredne sedmice.

BPK Goražda ima pravo na po jednog delegata iz reda svakog konstitutivnog naroda i iz reda Ostalih.

Izbor delegata iz reda bošnjačkog naroda također ne bi trebao biti upitan ukoliko postojeća parlamentarna većina ostane dosljedna i to je pozicija koja je u raspodjeli pripala NiP-u, u konkretnom slučaju riječ je o njihovom delegatu Nezimu Alagiću, a već je izvjesno da bi zbog nedostajućeg broja delegata koji se biraju u Dom naroda, BPK Goražde mogao dobiti još jednog delegata iz reda bošnjačkog naroda, ali i reda Ostalih, pa bi u konačnici broj delegata koji će biti birani u Dom naroda PFBIH mogao biti šest.

U BPK Goražde nadaju se i izboru delegata iz reda Ostalih, iako niko od potencijalnih kandidata nije izabran u kantonalni parlament. Međutim CIK BiH prema uputstvu vrši ponovnu raspodjelu mjesta koja se ne mogu popuniti iz jednog kantona odmah po završetku prvog kruga izbora delegata u DN PFBiH u svim kantonima. CIK vrši preraspodjelu tog mjesta neizabranom kandidatu koji ima najviši količnik na svim listama koje se kandiduju za odgovarajući konstitutivni ili za grupu Ostalih u svim kantonima.

Pitanje izbora delegata u Dom naroda P FBIH u ovom trenutku je važnije od samog izbora izvršne vlasti u BPK Goražde, pa će po svemu sudeći i imenovanje nove vlade sačekati narednu sedmicu iako je bilo najava da će se to desiti već sutra. Predsjedavajući Skupštine BPK Goražde Muradif Kanlić jučer je na prvoj vanrednoj sjednici ovog zakonodavnog tijela za mandatara Vlade BPK Goražde predložio Edina Ćulova(Novi početak) inžinjera mašinstva i magistra javne uprave.