Svečanošću na sarajevskom brdu Hum počelo obilježavanje Dana državnosti

FOTO:klix

Na sarajevskom brdu Hum jutros je podizanjem zastave na jarbolu i intoniranjem himne počelo obilježavanje Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Svečanosti su prisustvovali zvaničnici svih nivoa vlasti, među kojima su bili članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović (SDP) i Željko Komšić (DF). Time je obilježen dan kada je Bosna i Hercegovina nakon skoro pet stoljeća obnovila državnost. Obilježavanje će se nastaviti drugim svečanostima i aktivnostima u Sarajevu i drugim gradovima.

Dan državnost u Federaciji Bosne i Hercegovine je državni praznik i zbog toga je to neradni dan, dok to nije slučaj u drugom entitetu, jer njegova vlast ne smatra da je riječ o državnom prazniku.

FOTO:klix

 

Prvim zasjedanjem Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) 25. novembra 1943. u Mrkonjić Gradu je obnovljena državnost. Tada su utvrđena individualna i kolektivna prava građana. Ključan je bio dogovor da zemlja nije “ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska”, već “i srpska, i hrvatska, i muslimanska”.

Drugo zasjedanje ZAVNOBiH-a je bilo krajem juna i početkom jula 1944. u Sanskom Mostu, a treće u aprilu 1945. u Sarajevu. Iz ZAVNOBiH-a je nastala Narodna skupština Bosne i Hercegovine.

FOTO:klix

 

klix