U BiH danas oblačno s kišom

foto:rtvbpk

U Bosni i Hercegovini danas će biti oblačno sa kišom. Nešto manje oblačnosti, bez padavina, očekuje se u istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne, uglavnom prijepodne. Tokom dana, u cijeloj zemlji se očekuje kiša koja će lokalno biti i intenzivnija. Vjetar je slab, u Hercegovini jugo, a u Bosni sjevernog smjera. Jutarnja temperatura zraka kreće se od 2 do 7, a najviša dnevna iznosit će od 5 do 10, na jugu zemlje do 14 stepeni.

Promjenljivo i tmurno vrijeme, kod osjetljivih osoba će uzrokovati promjenu raspoloženja, glavobolju i probleme sa snom. Pri tome će izražena južina dodatno negativno djelovati na opštu sliku. Hronični bolesnici trebali bi tokom dana biti oprezniji, naročito u zapadnim dijelovima zemlje, gdje će južno strujanje zraka biti izraženije.

Pretežno mokar ili vlažan kolovoz i povećana opasnost od odrona karakterišu saobraćajnu situaciju u većem dijelu Bosne i Hercegovine. Vidljivost je na pojedinim dionicama smanjena zbog magle ili niske oblačnosti, a posebno izdvajamo puteve Bihać- Bosanski Petrovac, Glamoč-Mrkonjić Grad i Bugojno-Novi Travnik gdje je vidljivost mjestimično smanjena na 20 metara. Apelujemo na vozače da voze opreznije, uz obavezno poštivanje svih saobraćajnih propisa. Napominjemo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno. Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.