Na lokalitetu Zebina šuma u Općini Foča u FBiH pronađeno 30 mina i znatna količina NUS-a 

FOTO: ilustracija

 

Deminerski tim Federalne Uprave civilne zaštite Goražde B već više od godinu dana radi na deminiranju lokaliteta u mjestu Zebina šuma, u Općini Foča u FBiH.

Kako ističe vođa deminerskog tima Kemal Adžem, riječ o zahtjevnom i velikom zadatku

„  U  toku je deminiranje minsko-sumnjive površine Zebina šuma, a radi se o  projektu površine 1.600.000 metara kvadratnih koji je podjeljen u šest cjelina odnosno šest ciljanih istraga. Na  ovom zadatku radi deminerski tim FU CZ Goražde B sa osam deminera, a povremeno dođu u ispomoć drugi timovi FU CZ kao što su Tuzla, Sarajevo, Goražde A tim za NUS obzirom da nas je malo na ovako velikoj površini, ali pošto je minska situacija u cijeloj BiH takva kakva jeste,  timovi FU CZ uglavnom rade  području svojih kantona“ – kazao je on.

Podsjetio je da su radovi na deminiranju ovog lokaliteta počeli u novembru prošle godine

„ Do sada je pronađeno 30 mina i veći broj NUS-a, dok radove  otežava zagađenost metalom jer su na toj lokaciji bila velika ratna dejstva. Takođe i vremenski uslovi kako ulazimo u zimu otežavaju posao. Međutim, sa ovim brojem ljudi na ovom projektu radit će se nekoliko godina jer riječ je zaista o velikom zadataku koji pokriva površinu od Osanice do Stoca i Nekopa“ – pojasnio je Adžem.