Učenici mašinske struke u Goraždu dobili odlične uslove za praktičnu nastavu 

Srednja stručna škola (SSŠ) „Džemal Bijedić“ i Srednja tehnička škola (STŠ) „ Hasib Hadžović“ u Goraždu realizuju projekat „Opremanje radionice za mašinsku i ručnu obradu“.

Ove aktivnosti realizuju se u okviru projekta Stručno obrazovanje u BiH koji implementira njemačka organizacija GIZ uz podršku Vlade Njemačke i ambasade Švicarske u BiH.

Nakon prethodnog opremanja radionice adekvatnim ormarima i stolovima, danas je isporučena i oprema u vidu alata, čime su stvoreni uslovi za praktičan rad.

„ Dobili smo mašinske stege, zatim stege za ručnu obradu, stubnu bušilicu, dvostrana brusilicu i alate za to. U narednom periodu očekujemo i sitni alat za ovu radionicu, a do kraja ove ili najkasnije početkom 2023.  godine trebale bi biti isporučene i dvije CNC mašine, čime će zajednički projekat  dvije škole,  biti u potpunosti okončan“ – pojasnio je direktor STŠ „Hasib Hadžović“ Rifet Bečić.

U ove dvije obrazovne ustanove zadovoljni su i zahvalni organizaciji GIZ koja je prepoznala značaj projekta kojim se nastoje stvoriti adekvatni uslovi za odvijanje nastave

„ Dvije škole imaju veoma dobru saradnju što je pokazao i ovaj projekat sa kojim smo aplicirali. Jako smo zadovoljni opremom koja je stigla  jer će veoma olakšati rad mašinskoj struci gdje imamo šest zanimanja. Uglavnom, svi učenici će moći već u prvoj godini da koriste ovaj kabinet kao i oni drugog i trećeg razreda i djeca će zaista imati vrhunske uslove za izvođenje praktične nastave u prostorijama škole“ – kazao je direktor SSŠ „Džemal Bijedić“ Sedin Hadžimusić.