KOC: Vodostaji u BPK ne ugrožavaju ljude I materijalna dobra

Posljednje padavine nisu uzrokovale problem na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde – potvrdili su kantonalnom Operativnom centru (KOC).

Po riječima šefa centra Rama Živojevića, svi vodostaji na području BPK Goražde tokom vikenda bili su u porastu  ali ne u mjeri u kojoj bi  ugrožavali  ljude i i materijalna dobra

“ Iako je došlo do povećanja vodostaja, stanje na području BPK Goražde je zadovoljavajuće. Rijeka Kolina je jučer ujutro možemo reći dostigla svoj makismum za protekli vikend sa oko 50 cm, dok je vodostaj Prače iznosio 108, 5 cm i to su vodostaji koji ne ugrožavaju ljude I materijalan dobra. Vodostaj Drine noćas je dodatno rastao I iznosio je nešto vise od 150 cm ali za sada  nema problema” – naveo je Živojević.

Naglasio je da za sada nema opasnosti od ekstremnih vodostaja te da se prati situaciaj na terenu

“ Zabilježeni su manji problemi na regionalnim putevima, što je uobičajeno za ovo doba godine, te su morale intervenisati zimske službe koje održavaju regionalne. Nije bilo prijava o aktiviranju starih ili pojavi novih  klizišta. I narednih dana pratićemo situaciju na terenu  kako bi u slučaju mogućih pojava I opasnosti pravovremeno reagirali.  Strukture KUCZ kao I ostale službe zaštite I spašavanja svjesne su da u ovo periodu možemo očekivati I obilnije snježne padavine I povećanje vodostaja I drugih opasnosti I mi ne možemo to zaustaviti, ali  možemo  poduzimati mjere da se ublaže eventualne posljedice tih pojava” – kazao je šef kantonalnog operativnog centra BPK Goražde.