U Općini Foča u FBiH u toku je realizacija projekta izgradnje kanalizacione mreže za naselje Odžak kod Ustikoline

Inicijativa je potekla od mještana naselja Odžak a sredstva za sufinansiranje projekta izgradnje kanalizacione mreže osigurala je lokalna zajednica.

“  Najprije su osigurana sredstva za prvu fazu  projekta  Odžak-Mlin I općina je nakon potpisivanja ugovora krenula u rješavanje imovinskih odnosa, te pokrenula postupak realizacije projekta. Nakon što su okončani radovi  u prvoj fazi  u dužini od 500 metara, stekli su se uslovi da se 30 individualnih stambenih  objekata priključe na kanalizacionu mrežu. Vrijednost projekta u ovoj fazi iznosila  je oko 47.000 KM – pojasnio je načelnik Općine Foča u FBiH Mujo Sofradžija.

Trenutno su u toku radovi u okviru druge faze projekta kojom su obuhvaćena  naseljena mjesta Tulovići, Milakovac i KPZ-Ustikolina.

“ Izgradnjom kanalizacione mreže u ovoj fazi će se riješiti odvodnja fekalnih voda za dodatnih oko 40 domaćinstava. Projektom će se ujedno i zatvoriti dodatnih 40 neadekvatno odvedenih privatnih kolektora. Izgradit će se kanalizacioni vod u dužini od 780  metara, a vrijednost ove faze  izgradnje iznosi oko  52.000KM. Realizacijom ovog projekta konačno se  se rješava dugogodišnji problem stanovnika naseljenog mjesta Odžak , koji do sada nisu imali adekvatnu kanalizacionu mrežu što je predstavljalo veliki problem posebno tokom ljetnih i zimskih mjeseci” – pojasnio je načelnik Općine Foča u FBiH.