Alma Čolo pojasnila šta je sve sporno u projektu hidroelektrane Buk bijela

FOTO: klix

 

Članica Predsjedništva SDA Alma Čolo objasnila je koje su sve sporne tačke vezane za projekat izgradnje Hidroelektrane Buk bijela, a kojeg Milorad Dodik želi da odblokira dok traje odlučivanje na Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

Čolo je u objavi pojasnila postupak koji je entitet Republika Srpska zajedno sa susjednom Republikom Srbijom proveo kako bi pokrenuo postupak izgradnje hidroelektrane, te navela da se radi o kompleksnim protivustavnim aktivnostima.

Napomenula je da dok traje rješavanja ustavno-pravnog spora pred Ustavnim sudom BiH niti jedan nosilac javne funkcije u BiH ne bi smio dati saglasnost da se ovaj proces odblokira.

Kao razloge neustavnosti navela je da se ovakvim odlukama Vlade RS narušava državnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

“Proces je potpuno netransparentan, jer su koncesije date pregovaračkim postupkom bez objave. Udio u vlasništvu se dodjeljuje državnoj firmi susjedne države u procentu od 51 posto čime Elektroprivreda Srbije postaje većinski vlasnik preduzeća koje bi trebalo upravljati hidroelektranama na rijeci Drini, koja je državna rijeka i granična rijeka sa Republikom Srbijom”, napisala je Čolo.

Podsjetila da “niti jedan nadležni organ Bosne i Hercegovine nije donio odluku o dodjeli koncesije na državnoj rijeci. Prema aktima Vlade RS proizlazi da će se jednokratna koncesiona naknada uplatiti u Budžet Republike Srpske, a i godišnja koncesiona naknada u određenom procentu od ukupnog godišnjeg prihoda ostvarenog obavljanjem koncesione djelatnosti, što predstavlja direktnu i kontinuiranu ekonomsku štetu po Bosnu i Hercegovinu u narednih 50 godina”.

“Investicione aktivnosti u Bosni i Hercegovini su itekako poželjne, ali one se moraju provoditi u skladu sa Ustavom i zakonima Bosne i Hercegovine i njima se ne smije prouzrokovati šteta po Budžet BiH”, zaključila je, između ostalog, Alma Čolo.

 

klix