Data puna podrška izradi naučne monografije o opsadi i odbrani Goražda 1992-1995. godine

 

Ministar za boračka pitanja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Avdo Mirvić i Džebrail Bajramović, poslanik u Skupštini BPK-a, boravili su danas u posjeti Institutu za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu.

Tokom posjete oni su razgovarali s prof. dr. Rasimom Muratovićem i dr. Muamerom Džananovićem, direktorom i naučnim saradnikom Instituta. Tom prilikom, ministar Mirvić je istakao da će u okviru svojih nadležnosti davati maksimalnu pažnju kulturi pamćenja na period odbrambeno-oslobodilačkog rata, odnosno agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu Prva posjeta ministra u njegovom mandatu ovoj naučnoj ustanovi, članici Univerziteta u Sarajevu, ide u prilog tom opredjeljenju.

Osim brojnih tema o kojima su govorili, posebnu pažnju su usmjerili na višegodišnja naučna istraživanja dr. Muamera Džananovića i rezultate do kojih je došao kada je prostor Goražda u pitanju. On je prisutne detaljno upoznao s dosadašnjim aktivnostima na naučnom projektu čiji je rukovodilac, a koji se odnosi na pisanje naučne monografije o opsadi i odbrani Goražda 1992-1995. godine. Ministar Mirvić je obećao da će nastaviti davati podršku ovom za Goražde krucijalno važnom projektu.

 

www.bpkg.gov.ba