U BPK Goražde uskoro elektronske knjižice, uputnice, recepti, e-čekaonica 

 

Zavod zdravstvenog osiguranja Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde provodi  neophodne aktivnosti na uvođenju integrisanog informacionog sistema u zdravstvo.

Direktor Zvaoda Salem  Halilović napominje da je finansijskim planom ove ustanove, u ovoj godini planirano 260.000 KM u te svrhe, ali da je procedura potrajala

“Tek prije nekoliko dana potpisan je ugovor  sa kućom koja je odabrana putem javnog poziva za izvođenje tih radova I kako su nas obavjestili, oni su spremni odmah početi sa konkretnim poslovima na izradi ovog informacionog sistema,  tako da će će to vrlo brzo, za mjesec I po do dva, zaživjeti u određenim segmentima” – kazao je Halilović.

Govoreći o prednostima uvođenja ovog sistema, on je između ostalog naglasio da će to značiti uvezivanje institucija, počev od Vlade BPK I ministarstva zdravstva, Zavoda za javno zdravstvo, Zavoda zdarvstvenog osiguranja,  domova zdravlja i svih ambulanti porodične medicine,  Kantonalne bolnice I  svih apoteka

“ Dakle, bit će uvezani svi  segmenti kojih se tiče zdravstvo na području BPK Goražde a takođe  biće uvedena elektronska zdravstvena legitimacija za sve naše osiguranike. Mi već imamo 5.000 elektronskih zdravstvenih legitimacija  obezbjeđenih od ranije I  nabavit ćemo odmah još oko 15.000, da imamo za sve osiguranike. To takođe znači I uvođenje  elektronskih zdravstvenih kartona, elektronskih uputnica kao I tzv. e-čekaonice I očekujemo da ć esve to zaživjeti u narendoj godini” – precizirao je on.

Napomenuo je da će  BPK Goražde biti među pet kantona u kojima  je uveden ovaj sistem, koji ima niz prednosti.

“Iskustvo kantona koji su uveli ovaj informacioni sistem je da će uštede za fond Zavoda zdarvstvenog osiguranja BPK iznositi  od 20 do 30 posto na godišnjem nivou I to su sredstva koja ćemo moći u dogovoru sa zdravstvenim ustanovama, Vladom I upravnim odborom rasporediti  u neke druge svrhe. S druge strane,  mislim da će naši osiguranici imati jednu komociju kada su pitanju zdravstvene usluge, prije svega će uštediti njihovo vrijeme obzirom da će imati manje potrebe da hodaju. Cllj ovog sistema je u svim njegovim segmentima , gotovo u potpunosti  eliministati papirnu dokumentaciju” – kazao je director Zavoda zdravstvenog osiguranja BPK Goražde.

Zdravstvena knjižica ide u prošlost kao i procedura ovjere, neće biti odlazaka u ambulantu  po recepte a tu je i niz drugih pogodnosti i ušteda za sve u sistemu.