Usluge hemodijaliznog centra u Goraždu trenutno koristi devet pacijenata

Hemodijalizni centar u Goraždu, za razliku od nekih drugih u Bosni i Hercegovini, ne oskudjeva sa lijekovima i potrošnim materijalima – kažu u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Supervizor u Hemodijaliznom centru prof. dr Halima Resić naglašava da centar funkcioniše besprijekorno te da usluge dijalize trenutno koristi devet pacijenata, koji terapiju primaju u dvije smjene.

„ Sve je podređeno pacijentima koji dobijaju tretman prema najvećim standardima.  Dijalizni centar Goražde ne oskudjeva ni u terpiji ni u potrošnom materijalu, čak smo uključili hemoperfuziju, savremenu metodu za defuraciju – čišćenje pacijenata, tako da mislim da oni imaju svu skrb. Moram reći da je ovaj dijalizni centar koji je otvoren zahvaljujući angažmanu dr. Nermine Kamenica, velika stvar za same dijalizne pacijente i ovo je jedna blagodat koju je dobilo zdravstvo u BPK“ – kazala je dr. Resić.

Istakla je kako se u narednom periodu očekuje da će priliv pacijenata biti i veći.

„ Ima  pacijenata koji se prate u pred dijaliznoj ambulanti, ima kandidata i sigurno u perspektivi će ih biti,  sigurno ih očekujemo i u ljetnom periopdu jer je tek ove godine centar startao sa radom.  Psotoje priključci  za još  dva aparata  u slučaju povećanja broja pacijenata i samog kadra, a dijaliza se radi tri puta sedmično“ – navela je ona.

Ocijenila je da nefrologija kao vid subspecijalizacije nije omiljena te naglasila  da je  sa goraždanskim doktorima i medicinskim sestrama hemodijalizni centar  na dobrom putu da se još više razvije.

„ Uvijek sam isticala da su medicinske sestre stub dijalize i ovdašnje medicinske sestre su zaista kvalitetne. Obavile su edukaciju u Sarajevu i već šest mjeseci rade sa svima nama i mislim da su osposobljene za samostalni rad, kao i doktorica koja je samnom mjesecima, tako da  mogu reći sve pohvale“ – istakla je prim. Dr Halima Resić.