Uprava policije MUP-a BPK Goražde za devet mjeseci zaprimila 21 predmet sa elementima korupcije

Policijski službenici Sektora kriminalističke policije, Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) preventivno djeluju i aktivno rade na otkrivanju krivičnih djela koja sadrže elemente organizovanog i privrednog kriminala i korupcije.

Šef Odsjeka za zaštitu tajnih podataka I analitiku MUP-a BPK Goražde Mirsad Kamenica  napominje da se aktivnosti na otkrivanju krivičnih djela koja sadrže elemente korupcije provode u saradnji sa Finansijskom policijom, poreskom upravom, inspekcijskim organima i drugim agencima za sprovođenje zakona uz nadzor kantonalnog tužilaštva Goražde.

“ Uprava policije MUP-a BPK Goražde u proteklih devet mjeseci  zaprimila je  21  predmet o događajima koji imaju elemente korupcije. Takođe, policijski službenici  su uputili 30 izvještaja o poduzetnim mjerama  i radnjama nadležnom kantonalnom tužilaštvu za počinjena krivična djela I 14 izvještaja o poduzetim mjerama I radnjama upućeno je  za krivična djela korupcije iz perioda 2020- 2021. Godina” – precizirao je Kamenica.

Naglasio je da je  dokazivanje ove vrste krivičnih djela jako složen, dug i mukotrpan posao koji zahtijeva maksimalno angažovanje svih učesnika u istrazi. Po njegovim riječima, prijave su stizale putem Krimolovca koji funkcioniše u sastavu Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) ili direktno od građana putem više telefonskih linija.

“ Građani mogu doći i lično u prostorije policijske uprave i ministarstva gdje se nalazi jedno sanduče u holu I tu predati prijavu korupcije, a  za svaku prijavu zagarantovana je anonimnost” – napomenuo je on.