Zasjedala Vlada BPK Goražde

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na današnjoj 2.redovnoj sjednici formirala je Stručni tim s ciljem rješavanja smještaja Direkcije robnih rezervi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, a sa tim u vezi i rješavanja pitanja Gradske pijace.

 

Zadatak Stručnog tima je da u roku od 15 dana analizira pravna, imovinska i ekonomska pitanja u vezi s ponudom Ziraat Banke Sarajevo za kupovinu objekata za smještaj Direkcije robnih rezervi. Obzirom da je kupovina navedenih nekretnina usko povezana s kupovinom ostalog dijela nekretnina potrebnih za Gradsku pijacu Goražde, Stručni tim će, kako je istaknuto, stupiti u kontakt sa predstavnicima Gradske uprave kako bi se zajednički nastupilo prema prodavcu u cilju sklapanja tripartitnog ugovora, kojim bi se kupila kompletna nekretnina koja je predmet prodaje te na taj način konačno riješilo ovo goruće pitanje.

 

Na prijedlog Ministarstva za pravosuđe, Vlada je donijela Uredbu o izmjenama Uredbe o načelima za utvrđivanje unutrašnje organizacije kantonalnih organa uprave i kantonalnih upravnih organizacija, dok je prijedlog Uredbe o naknadama sudija i tužilaca u Bosansko-podrinjskom kantonu  Goražde zbog dodatnog usaglašavanja vraćen na doradu.

 

Razmatran je i primljen k znanju Izvještaj Službe za zapošljavanje BPK-a Goražde o realizaciji Programa stručnog osposobljavanja za period juni -avgust 2022. godine te data saglasnost na Pravilnik o izmjeni i dopuni Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Ministarstvu za boračka pitanja.

 

Utvrđeni su standardi i kriteriji za imenovanje Nadzornog odbora Turističke organizacije BPK-a i data saglasnost na Program o izmjenama i dopunama Programa razvoja turizma na ekonomskom kodu -Tekući trasferi drugim nivoima vlasti za razvoj turizma, kojim su sredstva na ovom kodu poveća sa 80.000 KM na iznos od 124.000 KM.

 

Takođe, usvojen je Program o izmjeni Programa utroška sredstava Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde sa ekonomskog koda– Tekući transferi neprofitnim organizacijama, a sredstva na ovom kodu, zbog velikog broja zahtjeva neprofitnih organizacija, uvećana sa 120.000 KM na 239.000 KM.  Iz istog razloga, Vlada je do 26.12.2022.godine produžila vremenski rok za apliciranje na ovaj javni poziv.

 

Vlada je na prijedlog Ministarstva za privredu odobrila isplatu novčanih sredstava za podsticaj u poljoprivredi koji se odnose na: držanje koka nosilja, uređenje poljoprivrednog zemljišta, proizvodnju maline-rod 2022.godina i nabavku poljoprivredne mehanizacije i opreme.

 

Sredstva za podsticaj poljoprivrednoj proizvodnji u iznosu od 21.860 KM izdvojena su za sufinansiranje obaveza po osnovu doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za zaposlene u poljoprivredi – žene , a 12.441 KM za muškarce.

 

U nastavku sjednice, Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde usvojila je niz odluka o odobravanju zahtjeva i projekata javnih zdravstvenih ustanova s područja Bosansko – podrinjskog kantona Goražde, koji su aplicirali na Javni poziv za dodjelu finansijskih sredstava planiranih za finansiranje / sufinansiranje zahtjeva i projekata od značaja za BPK Goražde, po Programu utroška sredstava Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK-a Goražde, sa ekonomskog koda – Tekući transferi za zdravstvo (od značaja za Kanton).

 

Najviše projekata- pet, u sveukupnom iznosu od 22.000 KM odobreno je Zavodu za javno zdravstvo Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, dok je Dom zdravlja Prača za projekat proširenja, obima i kvaliteta, te vrste laboratorijskih usluga dobio 5.000 KM.

 

Na prijedlog Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport, Vlada je Osnovnoj muzičkoj školi „Avdo Smailović“, OŠ „Fahrudin Fahro Baščelija“ i Srednjoj stručnoj školi „Džemal Bijedić“ Goražde odobrila pokretanje procedure nabavke neophodne opreme i namještaja.

 

Udruženju veterana policije regije Goražde 1991-1995 odobrena su novčana sredstva za sufinansiranje učešća u održavanju okruglog stola o temi afirmacije i uloge MUP-a i Armije BiH u ratu i nakon rata.

 

Vlada je usvojila i Odluku o redovnom godišnjem popisu imovine, obaveza i potraživanja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na dan 31.12.2022.godine te imenovala Glavnu Centralnu komisiju BPK-a Goražde za popis.

 

Na kraju današnje sjednice, usvojena je inicijativa Direkcije robnih rezervi BPK Goražde da Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde uputi zahtjev Vladi Federacije BiH za dodjelu lož ulja iz federalnih robnih rezervi. Inicijativa je, kako stoji u obrazloženju ove odluke, pokrenuta na osnovu saznanja da Federalna direkcija robnih rezervi, na osnovu prethodno pribavljene saglasnosti Vlade FBiH, ima mogućnost da iz svojih rezervi izvrši dodjelu lož ulja nižim nivoima vlasti, a sve u cilju stabilizacije cijena na tržištu.