Promocija knjige “Poslanikov životopis (SIRA)- Ibn Hišama “

U petak, 16. decembra 2022. godine,  nakon jacija- namaza, Medžlis Islamske zajednice Goražde upriličio je promociju knjige “Poslanikov životopis (SIRA)- Ibn Hišama “ u sali Nane Have Tatarević- Islamski kulturno- obrazovni centar u Goraždu.
Promociji knjige prisustvovao je i muftija goraždanski, Remzija ef- Pitić, koji je bio i jedan od promotora knjige. Također, promotori knjige  bili su i dr. Mustafa Prljača i Mustafa Bećirović, a uvodnu riječ je dao glavni imam MIZ Goražde, Esad ef- Grabus.
Muftija Pitić je naglasio važnost Ummeta Poslanika, a.s, i koliko je zapravo  on, Poslanik, a.s, bio milostiv i pravedan, te da se to najbolje ogleda kroz Medinski ustav koji nam i danas može služiti kao  primjer da treba dati  svakome pravo koje po Božijem redu pripada.
“Ovo je hronologija svih važnijih događaja u povijesti, sve ono za života Poslanika Muhammeda, a.s, od dječačkog do poslaničkog života. Ovo je najautentičniji dokument o njegovom životu koji bismo trebali svi da imamo kod sebe. Ono što je nama važno jeste da naglasimo da je Muhamed,a.s, pored toga što je bio Poslanik, da je bio i čovjek, te da svakodnevno imamo to na umu”- poručio je Mustafa Bećirović
Dr. Mustafa Prljača je istakao da  u vrijeme dok je Allah,dš.š, slao Poslanike narodima, da su to bili najbolji ljudi tog vremena, te da su oni i prije poslanstva bili pripremani za taj čin, odnosno bili najbolji u svemu u tom vremenu, moralu, ophođenju, ahlaku itd.
Zanimljiva činjenica jeste da je dr. Mustafa Prljača ovu knjigu preveo za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu.
“Ja ne znam koliko sam do sada preveo knjiga, možda 20-25, a ovo mi je prva knjiga koju sam preveo sa arapskog jezika, i nije to ono što želim naglasiti, nego nju sam preveo u cjelosti, od početka do kraja u opkoljenom Sarajevu i taj rukopis čuvam i danas” – zaključio je dr. Prljača.
Promotori su se zahvalili prisutnima na ukazanom vremenu i poručili da je ovo jedna  knjiga koja je napisana lahkim i razumljivim jezikom koju bi svi trebali da pročitaju.