Za zločine nad civilima ni tri decenije od početka opsade Goražda niko nije odgovarao

FOTO: Avaz

Ovo je istaknuto na javnoj tribini organiziranoj u Goraždu, povodom sedme godišnjice osnivanja Fondacije “Istina za Goražde”

Više od 30 godina od početka, nakon Sarajeva, najduže opsade jednog bh. grada niti jedan od ratnih zločina počinjenih nad stanovnicima Goražda nije procesuiran, a stalnim pravosudnim progonom branilaca historija se pokušava revidirati. Ovo je istaknuto na javnoj tribini organiziranoj u Goraždu, povodom sedme godišnjice osnivanja Fondacije “Istina za Goražde”.

 

Granatiranje civilnih ciljeva

– Ovdje su počinjeni monstruozni zločini nad civilnim stanovništvom. Znamo da je Sarajevo bilo pod najdužom opsadom, ali često se zaboravlja da je i Goražde tokom cijelog rata bilo opkoljeni grad. Civilno stanovništvo bilo je izloženo najgnusnijim zločinima, jer ovdje se nisu birali ciljevi. Broj ubijene djece i ubijenih civila govori o monstruoznosti i namjerama zločinaca. Postoji relevantna dokumentacija, naredbe tzv. Glavnog štaba VRS i brigada u toj strukturi u kojima se traži granatiranje civilnih ciljeva kao što su pijaca, džamija ili ratna bolnica na kojoj je bila zastava Crvenog križa. S namjerom se išlo da se civili dovedu u uvjete koji su nemogući za opstanak, a znamo da je to jedan od akata genocida – kaže doc. dr Ermin Kuka, viši naučni saradnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava.

Za poraznu činjenicu da, uprkos svim razaranjima, dokazima, živim svjedocima, pa i dokumentaciji koja je dostavljena iz Haškog tribunala, niko od učesnika zločina nad stanovnicima nekadašnje “zaštićene zone” UN-a nije odgovara, odgovorno je domaće pravosuđe.

 

 

Pokušaj revizije prošlosti

– To je najmanje što se moglo i moralo uraditi za žrtve, ali i za sadašnje i buduće generacije, da im se istina ostavi u nasljeđe. Ne samo na prostoru Goražda već i cijele države imamo pokušaj revizije prošlosti iz Srbije i bh. entiteta RS, kroz negiranje zločina, genocida, mijenjanje historijskih fakata. Jedan od segmenata je i rad istražnih i pravosudnih organa kroz koje se želi stvoriti nekakav balans u onome što se dešavalo – ističe dr. Muamer Džananović, viši stručni saradnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava.

Agonija se nastavlja, kaže Kasim Brdar, predsjednik Fondacije “Istina za Goražde”, navodeći kako već godinama traje progon branilaca Goražda.

– Učinjen je mali korak, optužena dva komandira jedinica – Branislav Lasica i Miroslav Milović, ali Brane Petković, Lazar Mutlak i drugi slobodno žive u Srbiji. Ako se nastavi ovako historija će biti prekrojena, a žrtva će biti zločinac – upozorava Brdar.

 

Avaz