Članovi Odbora za dijalog koji djeluje pri Memorijalnom centru Potočari – Srebrenica, borave u dvodnevnoj posjeti Goraždu

 

Naglašavaju da  obilaskom znamenitosti i memorijala na području Goražda žele uputiti poruku da se sve žrtve moraju poštovati.

„ Želimo poslati poruku da poštujemo sve žrtve bez obzira da li se radi  o bošnjačkim, srpskim, hrvatskim ili bilo kojim drugim, da li se radi o žrtvama iz proteklog rata, iz Drugog svjetskog rata i slično. Mi pokušavamo da na taj način odamo počast svim žrtvama i tražimo da se poštuju sve žrtve na osnovu onoga što je presuđeno i dokazano na sudovima. Danas sno ovdje da bi smo obišli memorijale Goražda“ – kazao je član Odbora za dijalog Memorijalnog centra Potočari – Srebrenica Almir Salihović.

Posjetu Goraždu članovi Odbora za dijalog započeli su prisustvom na javnoj tribini a nastavljena je obilaskom Zavičajnog muzeja, Mosta ispod mosta te postavke u Omladinskoj ulici…

„Želim uputiti selame svim Goraždanima i Goraždankama a posebno majkama koje su izgubile svoje najmilije. Poručujem im da ne smijemo zaboraviti i da se moraju malo više aktivirati da dokažu ono što se desilo. Znam da je Goraždu bila namjenjena ista sudbina kao i Srebrenici, krvarili su isto kao i mi, ali nisu morali izaći iz svojih kuća i to je jedina razlika. Ostali su i opstali na ovim prostorima i želim im puno sloge i zdravlja uz poruku da nikad ne zaborave ono što im se desilo“ – kazala je predsjednica  udruženja Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa“ Munira Subašić.

Članovi Odbora za dijalog razgovarali su i sa Slavkom Klisurom  autorom stihova na Spomeniku ubijenoj djeci Goražda gdje su im odali počast. Program je nastavljen obilaskom Memorijalne šume 8 372 na Posestri, a sutra je planirana  posjeta Kantonalnoj bolnici u Goraždu, obilazak spomen kompleksa Rorovi  te spomenika britanskim vojnicima.