MUP BPK Goražde u akciji suzbijanja upotrebe oružja i pirotehničkih sredstava

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde pokrenula je kampanju suzbijanja upotrebe oružja i pirotehničkih sredstava.

Šef odsjeka za zaštitu tajnih podataka i analitiku Mirsad Kamenica naglašava da je u susret predstojećim praznicima sačinjen plan pojačanih mjera i aktivnosti u cilju njihovog bezbjednog obilježavanja, kao i svih manifestcaija koje se budu održavale tim povodom

„ Pripadnici Uprave policije MUP-a BPK Goražde pokrenuli su akciju podjele letaka građanima kako bi upozorili na opasnosti od upotrebe oružja i piroteničkih sredstava. Ove aktivnosti se realizuju u okviru projekta PILLAR Razvojnog programa UN-a u BiH koji u saradnji sa Koordinacionim odborom za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja i policijskim agencijama u BiH provodi kampanju čiji je cilj upravo podizanje svijesti  o opasnostima koje predstavlja korištenje vatrenog oružja i da promoviše odgovorno vlasništvo nad oružjem“ – pojasnio je Kamenica.

Naglasio je da poruke koje su sadržaj letaka jasno upozoravaju da „Pucanj nije muzika“,  da „Vatreno oružje nije muziči instrument“ te da „Oružje ne štiti, oružje ubija“.

„ Ovu akciju će pratiti pojačane aktivnosti policijskih službenika u saradnji sa inspekcijskim službama koje se odnose na sprječavanje neovlaštene prodaje i upotrebe pirotehničkih sredstava.  Svaka upotreba i prodaja pirotehničkih sredstava na javnom mjetsu kažnjiva je u skladu sa Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira i ta kazna iznosi od 200 do 700 KM. Takođe, svako pravno lice se može kazniti za ove prekršaje od 1.000 o 6.000 KM,  odgovorno lice kaznom od 200 do 900 KM a  mogu se izreći i zaštitne mjere oduzimanjem pirotehničkih sredstava“ – precizirao je on.

Napomenuo je da je cilj ovih aktivnosti da građani provedu praznike dostojanstveno, u miru i radosti, bez rizika

„ Uz slavlje ide sve osim oružja i pirotenike  jer se  u trenutku sve može pretvoriti u tragediju, i zato djeci ali ni ostalima ne treba poklanjati ni dopuštati ništa od čega ne želite da strada. Igre sa petardama posebno su opasne na mjestima gdje se okuplja veliki broj osoba i zbog toga svako treba biti svjestan da može ugroziti svoje ali i tuđe zdravlje i živote“- kazao je Kamenica.