Zasjedala Vlada BPK Goražde

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na današnjoj 3.redovnoj sjednici razmatrala je i nije imala primjedbi na prijedlog Izmjena i dopuna finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja BPK Goražde za 2022.godinu, koji je upućen u dalju skupštinsku proceduru.

Navedenim izmjenama, Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja BPK Goražde za 2022.godinu utvrđen je u iznosu od 22.084.416,00 KM, a osim uravnoteženja prihoda i rashoda ostvarenih u ovoj godini, njime su odlukom Upravnog odbora Zavoda utvrđena i sredstva za finansiranje jednokratne pomoći uposlenicima u javnih zdravstvenim ustanovama BPK Goražde.

Utvrđen je i Prijedlog odluke o privremenom finansiranju Zavoda zdravstvenog osiguranja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za period januar-mart 2023.godine, koji je takođe upućen Skupštini BPK Goražde na razmatranje.

Vlada je usvojila Program i Odluku kojom se prema postupku i načinu utvrđenim Zakonom o finansijskoj konsolidaciji i restruktuiranju javnih zdravstvenih ustanova u Federaciji BiH odobrava finansijska konsolidacija i restruktuiranje u JZU Kantonalnoj bolnici Goražde. Finansijska konsolidacija sa odobrenim sredstvima Vlade Federacije u iznosu od 1.500.000 KM obavit će, kako je naznačeno, u periodu od tri godine.

Na današnjoj sjednici usvojene su i odluke o odobravanju projekata javnih zdravstvenih ustanova s područja BPK-a Goražde za nabavku medicinske i dijagnostičke opreme neophodne za njihovo normalno funkcionisanje, po Programu utroška sredstava Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice na ekonomskom kodu- Kapitalni transferi za zdravstvo. Sredstva u ukupnom iznosu od 69.000 KM odobrena su za četiri projekta Kantonalne bolnice Goražde koji se odnose na: nabavku CTG aparata za porođajni odjel, aparata za sluh za potrebe ORL, medicinskog aparata – Bilirubinometar za potrebe pedijatrije, te nabavku Biohemijskog analizatora.

Vlada je razmatrala i primila k znanju Informaciju o stanju sigurnosti na području BPK-a Goražde i aktivnostima iz nadležnosti rada Uprave policije za novembar ove godine, koje u odnosu na prošlu godinu karakteriše povećanje broja krivičnih djela i prekršaja te smanjenje broja saobraćajnih nesreća.

Ministar za privredu dobio je saglasnost Vlade da zaključi Ugovor o ustupanju na privremeno korištenje objekata, zemljišta i mjesta na antenskim stubovima, na RTV-objektima u vlasništvu Vlade BPK-a Goražde sa Kantonalnom upravom civilne zaštite BPK-a Goražde, na lokacijama Pogled, Uhota brdo, Zebina šuma i Hadžića brdo, kao i Ugovor o zakupu prostora i antenskog stuba na lokaciji „Uhota brdo“-Mravinjac sa BH Telecom d.d. Sarajevo, Direkcija Goražde u svrhu instaliranja TK (telekomunikacione) opreme i zakupa dijela antenskog stuba za smještaj GSM antena.

Prema Programu razvoja turizma u BPK-a Goražde za 2022.godinu, Turističkoj organizaciji BPK Goražde odobrena su sredstva u iznosu od 5.000 KM na ime finansiranja troškova osnivanja ove organizacije.

I na ovoj sjednici, Vlada BPK Goražde usvojila je niz odluka o isplati novčanih sredstava za podsticaj u poljoprivredi i to: za proizvodnju konzumne jabuke, rod 2022.godine, sufinansiranje nabavke krupne i sitne stoke, podršku poljoprivrednim udruženjima za učešće na sajmovima van kantona i edukaciju u oblasti poljoprivrede i rezervna sredstva- za isplatu naknada za počinjenu štetu stočnom fondu usljed napada divljih životinja.

Na osnovu zahtjeva Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport, Vlada je OŠ „Hasan Turčalo Brzi“ Ilovača i Mješovitoj srednjoj školi „Enver Pozderović“ Goražde odobrila pokretanje procedure nabavke informatičke opreme koja je potrebna za poboljšanje usluga rada u područnim školama Osanica i Rešetnica, odnosno zamjene deset (10) kamera u cilju sigurnosti i zaštite učenika i uposlenika škole.

Vlada je odobrila izmjene Programa utroška sredstava Vlade BPK Goražde sa ekonomskog koda– Tekući transferi drugim nivoima vlasti koji je uvećan na 425.500 KM. Usvojene su i odluke o odobravanju tekućih transfera neprofitnim organizacijama iz Budžeta Vlade BPK-a Goražde po osnovu Javnog poziva-za prijavu prijedloga projektnih aktivnosti za učešće u Programu utroška sredstava Vlade BPK-a Goražde sa ekonomskog koda- Tekući transferi neprofitnim organizacijama. Sredstva u sveukupnom iznosu od 119.500 KM raspoređena su na projekte 23 neprofitne organizacije, te dva zahtjeva.

Prihvaćena je Informacija Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo,raseljena lica i izbjeglice Bosansko podrinjskog kantona Goražde o provedenoj proceduri izbora člana Upravnog odbora JZU Kantonalna bolnica Goražde. Nakon što je Javni oglas za izbor i imenovanje člana ovog Upravnog odbora proglasila neuspješnim, Vlada je zadužula resorno ministarstvo da raspiše ponovni javni oglas i obnovi proceduru izbora.

Vlada je na današnjoj sjednici imenovala predsjednika i članove privremenog Nadzornog odbora Turističke organizacije BPK-a Goražde,te dala saglasnost direktoru Direkcije robnih rezervi BPK-a Goražde da potpiše Ugovor o nabavci i isporuci 86,10 tona drvene peleti za robne rezerve.

 

www.bpkg.gov.ba