Goraždanski župnik Josip Tadić: Treće, duhovno rođenje Isusa zavisi od čovjeka

Goraždanski župnik don Josip Tadić povodom velikog katoličkog blagdana Božića ističe da svetkovina Božića istovremeno podsjeća na dva Isusova dolaska, na fizičko rođenje kad je u obliku čovjeka došao na ovaj svijet i priziva njegovo buduće slavno “rođenje” u kojem ljudski život nalazi svoju svrhu, konačni smisao i opravdanje.

“Božić je blagdan kojim se kršćani sjećaju ljudskoga rođenja Božjeg sina i za tu svetkovinu se spremaju kroz razdoblje Došašća, koje treba biti vrijeme duhovne priprave i obraćenja. Osim sjećanja na rođenje Sina Božjega, važno je prepoznati da se kroz cijelo vrijeme Došašća najavljuje također Kristovo buduće “rođenje”, odnosno njegov dolazak prema obećanju koje ponavljamo u vjerovanju da će on na kraju vremena doći u slavi i suditi živima i mrtvima i da njegovu kraljevstvu neće biti kraja. U tom smislu cijeli ljudski život je “dugo došašće” čija je svrha pripremiti se za taj budući slavni dolazak Kristov”, poručuje Tadić.

Tadić naglašava da u razdoblju između dva spomenuta rođenja ili dolaska Isusa Krista među ljude, postoji i treći način njegova “rođenja”.

“Svaki je kršćanin pozvan živjeti Božić tako da se Isus rodi u njegovu srcu, savjesti i djelovanju i da se nastani u njegovu životu. Da čovjek dopusti da Bog korigira njegovo razmišljanje i da svoje ponašanje uskladi s Božjim pravilima. Taj način Isusova rođenja obično se naziva duhovnim. I dok su prva dva Isusova dolaska plod isključivo Božjega milosrđa i dobrote, i uopće ne ovise o čovjekovoj volji, duhovni dolazak Isusov u svaki ljudski život ovisi o čovjekovu pristanku, raspoloživosti i saradnji. To je tako jer svaki čovjek može primiti Isusa da se rodi u njegovu svratištu. Božji dolazak “među” ljude donijet će plod samo ako čovjek svojom saradnjom prihvati i dopusti da se Isus rodi u njemu. Da čovjek Isusa primi u svoje svratište”, kaže Tadić.

Goraždanski župnik je povodom velikog katoličkog blagdana podsjetio da danas u svijetu postoje mnogi gladni, žedni, stranci, goli, bolesni, nezaposleni, beskućnici, migranti, prognanici i sužnji različitih vrsta koji i danas traže “svratište”.

“I kad god sa svojim potrebama kucaju na naša vrata pa ih primimo i pomognemo koliko možemo, primili smo također Isusa. To je Isusov nauk! I obratno, ako ljude u potrebi odbijemo, poslali smo poruku Isusu da za njega nema mjesta u našemu svratištu. Ako želimo Isusov nauk primijeniti na konkretno stanje, prilika su za to brojni ljudi oko nas koji traže “svratište”, mole da netko čuje njihove muke i trebaju pomoć za rješenje svojih potreba. A samo za primjer, dovoljno je podsjetiti na podatak da u Bosni i Hercegovini radi oko 60 javnih kuhinja i sličnih ustanova koje nude takvu vrstu pomoći i da se u njima hrani čak oko 17 tisuća ljudi. Nedavno je jedna takva kuhinja otvorena i kod nas u Goraždu”, kaže Tadić.

Dodaje da u tom duhu Isus ozbiljno poručuje i zabrinuto opominje.

“Zaista, kažem vam, što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste! S tim pozivom i sa željom da se u nama Isus rodi i zauvijek nastani u našem svratištu, svim vjernicima katoličke i pravoslavne vjeroispovijesti želim sretan i blagoslovljen Božić, a svima nama Sretnu Novu 2023. godinu”, poruka je goraždanskog župnika don Josispa Tadića.