Gradsko vijeće Goražde usvojilo Odluku o privremenom finansiranju 

Sedam novih vijećnika položilo svečanu zakletvu 

– Gradsko vijeće Goražde na današnjoj vanrednoj sjednici, jendoglasno je usvojilo Odluku o privremenom finansiranju Grada Goražde za prva tri mjeseca 2023. Godine.

Odluka je usvojena u iznosu od 2.181.979 KM što je po riječima  pomoćnika gradonačelnika za finansije Muamera Krašića, srazmjerno prosječnom iznosu u istom periodu prošle godine.

„ Prihodi i rashodi koji se ostvare u periodu privremenog finanisranja po usvajanju budžeta postat će njegov sastavni dio. Takođe, Zakon o budžetima je između ostalog propisao da se toku privremenog finansiranja ne može povećavati  broj zaposlenihu odnosu na broj sa 31. decembrom ove godine, kao i da se ne mogu pokretati novi programi odnosno novi investicioni projekti“ – podsjetio je Krašić.

Govoreći o trenutnom stanju u Budžetu Grada Goražde, naglasio je da su zaključno sa 26.decembrom ostvareni prihodi u iznosu  od 10.427.168 KM dok su rashodi  iznosili 9.554.254 KM.

Na sjednici je usvojena i odluka o izmjeni i dopuni odluke o pokretanju postupka javnog konkursa za izbor sekretara Gradskog vijeća Goražde.

Prvi dio današnje sjednice bio je svečanog karaktera gdje je sedam novoimenovanih vijećnika položilo svečanu zakletvu i potpisalo izjavu o preuzimanju vijećničkih mandata, čime je ponovo uspostavljeno normalno funkcionisanje Gradskog vijeća, a nakon što je po okončanju Općih izbora u BiH sedam ranijih vijećnika osvojilo mandate u Skupštini BPK Goražde.