Tužilaštvo BiH podiglo dvije optužnice zbog ratnih zločina u Foči i Kotor Varoši

 

FOTO: agencije

Tužilac posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Miroslava Pjane zbog zločina u Foči te Mirsada Smajića i Nijaza Smajića zbog zločina počinjenih u Kotor Varoši.

Miroslav Pjano rođen je 1970. godine u Foči i državljanin je Bosne i Hercegovine i Srbije.

Njemu se stavlja na teret da je, u okviru širokog i sistematskog napada usmjerenog na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Foče i okoline, kao pripadnik CJB Foča, vršio progon civilnog stanovništva na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, postupajući suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava kršeći odredbe ženevskih konvencija.

Tereti se da je kao pripadnik rezervnog sastava policije SJB Foča, zajedno sa drugim uniformisanim i naoružanim pripadnicima VRS, dana 5. maja, 27. jula i 29. augusta 1992. godine, sa područja sela Saš, Bijele vode i Potpeće.

Pjano je u okviru progona sudjelovao u ubistvima najmanje osam osoba, ubistvu dva civila starije životne dobi, te nakon toga u ubistvu šest civila bošnjačke nacionalnosti.

Kuća sa tijelima ubijenih civila kasnije je zapaljena, a na teret mu se stavlja i zatvaranje zarobljenika, nečovječno postupanje, te mučenje i nanošenje snažne fizičke i psihičke patnje zarobljenim civilima, kao i prisilno preseljenje više osoba civila bošnjačke nacionalnosti.

 

“Optuženi Pjano tereti se da je u mjestu Potpeće, u ljeto 1992. godine, sudjelovao u zarobljavanju i nezakonitom zatvaranju grupe od 17 osoba bošnjačke nacionalnosti, nakon čega je optuženi zajedno sa drugim osobama izveo 11 osoba iz kuće, kada su počinioci zločina pucajući iz vatrenog oružja, ubili 6 osoba koje su ostale u kući, a potom ubacili bombu i zatim kuću zapalili, zajedno sa tijelima ubijenih civila”, navodi se između ostalog iz Tužilaštva BiH.

Grupu od 11 civila su, zajedno sa još dva, optuženi Pjano i drugi počinioci zločina transportovali kamionom i odveli u nezakonito zatvaranje na području Foče, a nakon toga su protjerani na područje Trnova.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 53 svjedoka i prilaganjem više od 300 materijalnih dokaza.

Osim njega, optužnica je podignuta i protiv Mirsada i Nijaza Smajića zbog ratnih zločina na teritoriji Serdara.

Optuženi se terete da su, za vrijeme rata i oružanog sukoba u svojstvu pripadnika struktura TO RBiH na području Kotor Varoši, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštitu civilnih osoba za vrijeme rata.

Oni se terete da su, zajedno sa drugim osobama, sudjelovali u napadu na civilno stanovništvo srpske nacionalnosti na području mjesta Serdari kod Kotor Varoši 17.9.1992. godine.

Kada su došli do kuće u kojoj su se nalazili civili srpske nacionalnosti iz porodice Serdar, Tepić i Bencuz, među kojima starije osobe, djeca i jedna trudnica, bacili su eksplozivnu napravu u kuću, da bi nakon toga pucanjem iz vatrenog oružja, nasilno ušli u objekat i pucanjem iz vatrenog oružja, ubili civilne žrtve, ukupno sedam osoba, dok su dvije osobe teško ranjene, ukuljučujući i ženu u petom mjesecu trudnoće.

Obje ove optužnice su proslijeđene na potvrđivanje Sudu Bosne i Hercegovine.

 

klix